Тръмп пренесе предизборната си кампания в съда

Доналд Тръмп

Доналд Тръмп

Доналд Тръмп пренесе предизборната си кампания в съда по време на заключителните аргументи по делото за гражданска измама в Ню Йорк на стойност 370 млн. долара на 11 януари, като произнесе предизборни речи както в съдебната зала, така и извън нея, за да атакува делото срещу него и главния прокурор, който го е завел.

Решението на Тръмп да започне монолог в края на заключителните аргументи на адвокатите му доказва факта, че делото за гражданска измама е сериозна заплаха за бизнеса и марката на Тръмп (главният прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс се опитва да забрани на Тръмп да прави бизнес в щата), както и това, че Тръмп се стреми да се възползва от ситуацията, докато се кандидатира за президент.

Съдия Артър Енгорон вече е установил, че Тръмп носи отговорност за измама по гражданското дело, и планира да издаде пълно решение до края на месеца.

Ето основните изводи от последния ден на процеса:

Тръмп намира начин да бъде изслушан в съда: Бившият президент на практика произнесе една и съща реч на няколко места на 11 януари. Пред камерите извън съдебната зала, пред Енгорон в съда и в имота си на Уолстрийт 40 следобед пред репортери. Забележително е, че най-важният момент, в който той произнесе речта си, беше там, където нямаше камери: Вътре в съдебната зала. "Това беше политически лов на вещици", каза Тръмп, докато говореше на Енгорон в непланиран момент в съда. "Това, което се случи тук, сър, е измама спрямо мен". Точно преди почивката за обяд, около 12:55 ч. по Гринуич, адвокатът на Тръмп Крис Кийс поднови молбата си към Енгорон да даде на Тръмп "две-три минути", за да изложи тезата си директно пред съдията. Енгорон се обърна към Тръмп, като го попита дали ще обещае само да коментира фактите по делото. "Мисля, че този случай излиза извън рамките само на фактите", отговори Тръмп, като се възползва от възможността да започне петминутна реч от масата на защитата. Енгорон седя няколко минути и остави Тръмп да продължи, след което го прекъсна, за да му каже, че времето му изтича.

Главният прокурор поддържа тезата, че Тръмп е "действал с умисъл" за измама: В заключителната си презентация главният прокурор твърди, че Тръмп е "действал с умисъл" за измама, за да завиши стойността на активите си във финансовите си отчети. Андрю Амер, адвокат на главния прокурор, заяви, че Тръмп е отговорен за действията, в които са участвали изпълнителните директори на "Тръмп орг." Алън Вайселберг и Джеф Маккони, за да завишат стойността на активите му. "Господин Тръмп със сигурност е бил в течение, за да прегледа и одобри декларациите", каза Амер. "Съдът трябва да заключи, че той е действал с намерение за измама въз основа на обширните си познания за тези активи." Главната прокуратура иска 370 млн. долара в иска си срещу Тръмп, твърдейки, че фалшивите му финансови отчети са му позволили да получи заеми и застраховки на по-изгодни цени.

Адвокатите на Тръмп твърдят, че делото е политическа атака: Адвокатите на Тръмп повториха същите теми като своя клиент по време на заключителните си аргументи, обвинявайки главния прокурор на Ню Йорк в политическа вендета срещу Тръмп. "Цялото това дело е измислена претенция, за да послужи на политическа програма", каза Кисе в началото на презентацията си. "Това винаги са били съобщения за пресата и пози, но без никакви доказателства". Както Кисе, така и Алина Хабба - адвокат на Тръмп, Trump Org., Weisselberg и McConney - се заеха лично с Джеймс.

Следващи стъпки по делото: Енгорон заяви, че се надява да се произнесе с решение до края на януари. Но това едва ли ще бъде краят на делото. Адвокатите на Тръмп вече обжалваха съкратеното съдебно решение на Енгорон, издадено в началото на процеса, когато съдията постанови, че Тръмп и съподсъдимите му носят отговорност за постоянна и повтаряща се измама. По време на процеса те също така неколкократно дадоха да се разбере, че планират да обжалват решението, като изтъкнаха възражения както срещу делото срещу Тръмп, така и срещу поведението на съдията и неговия служител. Това означава, че делото може да се проточи, а съдбата на възможността на Тръмп да прави бизнес в Ню Йорк да виси на косъм./БГНЕС