Ангелин Цачев: На Балканите може да има дефицит на ток заради електромобилите

До 2030 г. в България ще има 200 000 електромобила

В Балканския регион се очертава сериозен недостиг на електроенергия, каза Ангелин Цачев, изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), предаде Нова ТВ. Причините са развитието на електромобилността и производството на зелен водород, уточни той при представяне на изследване на агенция „Тренд” за развитието на ядрената енергетика в страната.

Потреблението ще расте и недостигът може да бъде компенсиран само с възобновяеми енергийни източници, системи за съхранение и поне 100 тераватчаса от ядрени централи за региона на Югоизточна Европа, каза още Цачев.

"Има условия за изграждане на ядрени централи в региона – в момента има четири държави, които имат такива централи, като само в България лицензираните ядрени площадки са две. Тоест, ние имаме уникален шанс за развитие на сектора и създаване на преимущество в региона при производството на електроенергия”, коментира Цачев.

Изследване, направено миналата година по поръчка на ЕК, показва, че до 2030 г. в България ще има 200 000 електромобила. Потребената от тях електроенергия ще бъде от порядъка на 600 000 - 700 000 мегаватчаса.

До 2040 г. се очаква в страната да има 2 милиона електромобила с годишна консумация от 7 гигаватчаса, а през 2050-та имаме 3,5 млн. електромобила, за които ще са нужни 13-14 гигаватчаса. Това дава възможност за работа на поне два блока на ядрена централа, тъй като те ще произвеждат общо около 15 гигаватчаса годишно.