Трайков призова за активност: На обсъждането за соц. паметниците в община "Средец" дойдоха само поддръжниците им

Трайчо Трайков, снимка: БГНЕС

Трайчо Трайков, снимка: БГНЕС

"Убеден съм, че погрешно смятаните за паметници пропагандни съоръжения от комунизма, които продължават да доминират градовете ни, единствено разделят хората и не позволяват на старите рани да зараснат. Затова съм крайно скептичен към идеята на инициативен комитет, силно свързан с неразкаялата се БСП за нов "паметник" в Борисовата градина. Макар и под маската на почит към загинали деца, всички догми от времето на обявения за престъпен комунистически режим са налице - от избрания период (1923-1944 г), през оценката за характера на тогавашното управление ("фашизъм"), та чак до харесаното място (до т.нар Братска могила)". Това написа във Фейсбук кметът на район "Средец" Трайчо Трайков. 

"Така или иначе, въпросната инициатива е минала през част от комисиите на общинския съвет и е стигнала до Направление Архитектура и градоустройство на Столична община, което в лицето на главния архитект на СО трябва да реши дали да издаде виза за проектиране. Съответно от НАГ възложиха на район "Средец" да организираме обществено обсъждане и това е етапът, в който се намираме в момента", допълни Трайков.

"Сега моля всички с мнение по темата да четат внимателно:

Ако искате мнението Ви да бъде взето предвид и да бъде включено в документацията, която район "Средец" ще изпрати обратно към НАГ, моля до края на 14.07.2023 г изпратете писмено становище на info@sredec-sofia.org. Формата и обемът нямат значение, просто кажете каквото мислите. Ако имате и експертни аргументи от всякакво естество - чудесно, споделете ги. 

Другото, което можете да направите е да дойдете на второто присъствено събитие, което ще се проведе на 19.07 от 17.30 ч в кино "Влайкова" на ул. "Иван Асен II". На първото обсъждане на 05.07 присъстваха само поддръжници на инициативата. Писането на статуси във ФБ, тагването на моето име и ругатните на маса НЕ са валидни аргументи в процедурата, макар и да дават някаква представа за наличните настроения. Надявам се обаче цялата тази емоция да намери продуктивен израз под формата на един от двата начина, които посочих.
Накрая, когато комплектоваме информацията обратно към НАГ, аз също ще изразя своето становище по надлежния ред. Но ми се иска да не съм сам в това усилие. И то не само защото е доста изтощително, а защото самотното мнение има по-малка тежест. 
Надявам се че ще споделите тази информация по начин, който намерите за подходящ", пише още Трайков.