Трета седмица в "царството на Омикрон" - има ли нужда от тотален локдаун?

Николай Витанов сподели, че вируса се мъчи да подпали суперпожара, но не му се получава

Математикът Николай Витанов коментира пандемичната обстановка в страната с публикация в личния си фейсбук профил.

По думите му се намираме в третата седмица от царстването на Омикрон. Не трябва да бързаме да се успокояваме, защото още не сме излезли от пика на петата вълна. Знаете какво трябва да се случи в него - пречупване на трендовете на растеж", пише още той.

Пречупване на тренда на нарастване на новите случаи, пречупване на тренда на нарастване на заетостта на болничните легла, пречупване на тренда на високата смъртност. Пречупят ли се първите два тренда, ще се пречупи и третия и ще излезем от пика, коментира математикът.

Витанов засегна и темата за състоянието на болниците. Като позитив определи това, че здравните заведения не са претъпкани. Той очаква здравната система да издържи на натиска, като не изключи на места да има временни проблеми. Витанов добави, че няма нужда от тотален локдаун, защото преминаваме през вълната от Омикрон без суперпожар и без препълнени болници.

Математикът сподели, че вируса се мъчи да подпали суперпожара, но не му се получава. Той определи тази седмица като критична поради завръщането на учениците в училище. Витанов очаква натиска върху болниците се очаква да достигне максималния си размер.

Витанов добави, че трябва да внимаваме. "Ако действаме интелигентно, няма да си натресем на главата вторичен пик", добави той.