Тревожна статистика: 73% от българите са с наднормено тегло

В България здравните рискове са много, а 73% от българите са с тегло над нормата.

Все още обществото не разглежда затлъстяването като заболяване, подчертава и доц. Теодора Дърленска, председател на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (БАСОРД). Начинът на живот е изключително важен, изтъкна тя, но роля играят и генетични фактори. Неправилни хранителни навици, като консумация на пакетирани храни и преработените храни заедно с обездвижването, водят до затлъстяване сред децата. Затлъстяването води до редица усложнения, изтъква тя.

Работна група в МОН работи за въвеждане на предмета здравно образование. Поне един час седмично българските деца трябва да са ангажирани с темата. 

Това заяви заместник-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски на пресконференция, посветена на затлъстяването, цитиран от news.bg. Младите хора и тези на средна възраст ги подценяват - не осъзнават важността на спорта, отказа от тютюнопушене, здравословното хранене. В резултат на това подценяване има високо ниво на сърдечносъдови и ракови заболявания. МЗ се опитва да повиши здравната култура и на родителите, и на децата. В бюджета за здраве за тази година са заложени повече профилактични прегледи, като за пръв път има такова повишаване на средствата за тази сфера.

А защо е затлъстяването при децата - нямат възможност за спорт и здравословни храни. Най-много затлъстели деца има в седми клас. Нишката се къса в пубертета, смята доц. Околийски. Не се разбира важността на това да си физически активен, според него.

В същото време преяждането е свързано с емоционални проблеми. Оказва се, че българите пресоляваме храните. Благовеста Борчева, държавен експерт, дирекция "Приобщаващо образование", Министерство на образованието и науката обясни, че за малките деца в детски градини и училища, е осигурена здравословна храна. Основната храна е с 20% енергийно съдържание, а подкрепящата е с 10%. С 11,8% през миналата година са увеличени средствата за здравословни храни в образователните институции. Стремим се храненето да бъде здравословно, балансирано, каза тя.