Тревожна тенденция: Случаите на рак на простатата ще се удвоят през следващите две десетилетия

Броят на новите случаи на рак на простатата по света ще се увеличи повече от два пъти през следващите две десетилетия, тъй като по-бедните страни ще настигнат застаряващите по-богати нации, се посочва в публикувания в петък доклад на списание Lancet.

"Нашите констатации сочат, че броят на новите случаи годишно ще нарасне от 1,4 млн. през 2020 г. до 2,9 млн. през 2040 г.", се казва в доклада на медицинското списание, базиран на проучване на демографските промени.

Изследователите, които стоят зад проучването, заявиха, че нарастването на броя на случаите е свързано с увеличената продължителност на живота и промените във възрастовата пирамида по света.

Ракът на простатата е най-разпространеното онкологично заболяване сред мъжете, като на него се падат около 15 % от случаите. Той се появява най-вече след 50-годишна възраст и зачестява с напредването на възрастта.

С увеличаването на продължителността на живота в развиващите се страни се увеличава и броят на случаите на рак на простатата, твърдят изследователите.

Те подчертават, че политиките в областта на общественото здраве не могат да повлияят на промяната, както това може да стане при рака на белия дроб или сърдечните заболявания.

Наследствените фактори са много по-слабо управляеми, отколкото например тютюнопушенето е в причините за рак на белия дроб. Установена е връзка с теглото, но все още не е известно дали това е пряка причина за рак на простатата.

Изследователите също така заявиха, че здравните власти трябва да насърчават по-ранния скрининг в развиващите се страни, тъй като заболяването често се диагностицира твърде късно, за да се приложи ефективно лечение./БГНЕС