Тревожно растат тежките случаи на заразените с Covid-19 у нас

Все повече хора под 50 години са поразени от коронавирус

Новозаразените с COVID-19 у нас остават около 5% от тестваните, както е от април, като броят на изследваните продължава да расте. 250 случая при 5300 проби бяха обявени в сряда. Тревожният тренд обаче е ръстът на тежките случаи, които изискват болнично лечение - почти 700 бяха вчера, 40 от тях в интензивни отделения.

Опасно е заради препълването на болниците и заради това, че няма обяснение защо се случва. Отключването на социалния живот - дискотеки, митинги и работа в офис, доведе до увеличение на абсолютния брой на новите случаи, въпреки че процентът заразени спрямо тествани е константен. Но тъй като престоят в болница с коронавируса е дълъг, растат и настанените в лечебните заведения. Тази тенденция тревожи най-много българските лекари, пише “24 часа”.

Само за седмица броят на хоспитализираните нарастна над 2 пъти - от 32-ма за седмицата 13-19 юли на 84 за изминалата (до 26 юли).

Притеснителен е и фактът, че вирусът заразява все хора под 65 г. и без сериозни придружаващи заболявания. Близо всеки 2-и както от далите положителни проби, така и от постъпващите в болница е под тази възраст, обясни главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Тенденция се наблюдава трета седмица, расте делът и на инфектираните под 50 г., потвърди шефът на “Пирогов” проф. Асен Балтов. 70% от леглата в COVID отделението там са заети от хора в активна възраст, обясни той. Няма обаче голяма разлика в броя на нуждаещите се от интубация.

Спешна промяна в Закона за лечебните заведения, която трябва да се гласува до петък - последния работен ден на НС, пък позволява на здравното министерство да плаща убсидия на болниците с инфекциозни отделения. Така МЗ ще подпомага директно тези от тях, които се борят с епидемията от COVID-19. Сега финансиране може да дойде само от касата по линия на клиничните пътеки, което затрудни много от болниците.

2 млн. ваксини срещу коронавируса ще бъдат осигурени за България в рамките на общата поръчка на ЕС, когато такава бъде открита, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов пред БНТ. С приоритет ще се ваксинират хората от рисковите групи. Ваксината обаче няма да е задължителна, а по желание.