Трибуналът в Хага ще изслуша през юни обжалване на Касапина от Босна

Радко Младич беше осъден доживот зад решетките през 2017 г. заради ролята си в кървавата гражданска война в Босна и Херцеговина

Радко Младич

Радко Младич

Изслушването на отложените обжалвания от страна на на бившия военачалник на босненските сърби Ратко Младич, осъден на доживотен затвор, ще се проведе през юни.

Изслушването, първоначално насрочено за март, трябваше да бъде отложено, след като 77-годишният Младич се подложи на операция, която лекарите казаха, че е отстранил доброкачествен полип от дебелото му черво, посочва БГНЕС.

Младич, наричан Касапина от Босна, беше осъден доживот зад решетките през 2017 г. заради ролята си в кървавата гражданска война в Босна и Херцеговина (БиХ).

Обвиненията срещу него включват геноцид, извършен от неговите босненски сръбски сили в малкия източен босненски град Сребреница в средата на 1995 г., най-свирепото кръвопролитие в Европа след Втората световна война.

Около 100 000 души бяха убити, а 2,2 милиона други бяха разселени по време на войната през 1992-95 г., която избухна, когато Югославия се разпадна след падането на комунизма.

Международният остатъчен механизъм на наказателния трибунал (IRMCT) заяви, че Младич „се възстановява добре от операцията“, която претърпя на 28 март, и подчерта необходимостта обжалването да бъде „незабавно, когато е безопасно и възможно да се направи“.

Тъй като Нидерландия ще бъде блокирана заради коронавируса до 15 май, Трибуналът заяви, че изслушването ще се проведе на 16 и 17 юни, въпреки че това може да се промени, ако „ограниченията, свързани с коронавируса, възпрепятстват необходимото пътуване или провеждането на изслушването по други причини“.

Затворен от 2011 г. в ареста в Хага, Младич е един от основните лидери, съдени от международното правосъдие за престъпления, извършени по време на войните при разпадането на Югославия.

В едно от окончателните си решения Международният наказателен трибунал за бивша Югославия (МНТБЮ) оправда бившия командващ за геноцид в определени общини, факт, който сега представлява основната част от обжалването на прокуратурата.

Престъпленията на Младич обаче са били "сред най-гнусните, известни на човечеството", каза съдията при произнасянето на присъдата.

В Сребреница войските на босненските сърби „ заобиколиха” миротворците на ООН, преди да избият почти 8000 мюсюлмански мъже и момчета и да изхвърлят телата им в масови гробове.

Наред с Младич бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич и бившият югославски президент Слободан Милошевич също се сблъскаха с международното правосъдие за стореното от тйх по време на кървавите конфликти.

Милошевич почина в килията си в Хага през март 2006 г., след като претърпя сърдечен удар, преди да приключи процеса му.

Караджич беше осъден за геноцид през 2016 г. за клането в Сребреница и други зверства по време на войната и получи присъда от 40 години.

След обжалване съдиите увеличиха присъдата му доживотно, казвайки, че първоначалният срок е подценил "мащаба и системната жестокост" на неговите престъпления.