Цанко Цанков: Мисълта за България ме крепеше по време на преплуването на протока Кук

Мисълта за България ме крепеше по време на преплуването на протока Кук. Това призна за БГНЕС плувецът ни в ледени води Цанко Цанков, който преплува протока Кук с рекордно време - 6 часа и 23 минути. Цанков, който е сред подкрепяните от Фондация „Спорт в България“ български спортисти, беше посрещнат от Фондацията на Терминал 2 на летище София.

„Благодаря много за прекрасното посрещане. Чувствам се страхотно въпреки много дългия полет, почти пътуваме от другия край на земното кълбо, но въпреки това се чувствам много щастлив, удовлетворен от постигнатото и се радвам, че съм на родна земя“, започна той.

Цанков говори за хипотермичните кризи, които е преживял по време на преплуването – температура около 12 градуса през по-голямата част от времето. Българинът е превъзмогнал дискомфорта само заради мисълта за успеха и за България. „Температурата на водата беше около 13 градуса, като през една голяма част от времето тя беше около 12 градуса – един феномен, който се наблюдава сравнително рядко и идва влияние от Антарктида, студени течения. Така че поне четири тежки хипотермични кризи преживях, изключително дискомфортно ми беше през това време, но само мислите за крайния успех и за успеха за България ме крепяха през цялото преплуване.

Относно предстоящите си цели, той разкри: „Сега ще си дам кратка почивка може би около 5-6 дни. След това започва моята подготовка за преплуване на протока Молокай – най-дългият плувен маратон в света на Хавайските острови, който ще бъде през месец октомври. Периодът ни е от 1-10 октомври. Дължината му е малко над 47 000 метра по права линия, но трябва да бъда подготвен за едно плуване от порядъка на около 60 км отново във водите на Тихия океан. Това, което е по-хубаво е, че въпреки огромното разстояние, температурата на водата е значително по-висока, така че няма да ми се налага толкова много да стискам зъби до самия край“.

Цанков още веднъж изказа благодарности към Фондация „Спорт в България“ за подкрепата, която оказва на българския спорт. „Искам на първо място да благодаря на всички институции, фирми, наши партньори. Изключително много благодаря на Фондация „Спорт в България“, които застанаха зад мен за пореден път. Те са една от малкото организации в България, които застават зад българския спорт. Без подкрепата на всички тях и конкретно на Фондация „Спорт в България“, моите резултати просто нямаше да бъдат възможни“, завърши плувецът ни. /БГНЕС