Цариградска: Зартова лично е допринесла за прокурорския чадър над Нотариуса

Владислава Цариградска, снимка: БГНЕС

Владислава Цариградска, снимка: БГНЕС

Срещу мен започна, във времето си обясних, сложно функционираща организирана атака. Започна с медийна публикация, а след това с предупреждение, че ще бъде свалена, ако удовлетворя искането на лицето Мартин Божанов-Нотариуса. От мен не се искаше резултат, който да удовлетвори Божанов, а аз да се отведа от дело, в което той участваше.

Това заяви съдия Владислава Цариградска по време на изслушване в заседанието на Временната комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов-Нотариуса.

Цариградска каза, че са “отправяли поздрави към семейството ѝ, но в контекста поздравите са служели за предупреждения”. Тя посочи, че освен Мартин Божанов-Нотариуса в цялата дейност за натиск са участвали Велимир Атанасов и Калин Чанков. Съдийката поясни, че по това време министър Данаил Кирилов ѝ назначава служебна охрана.

“До май месец 2023 г. за МВР и прокуратурата нямаше престъпление”, каза тя и коментира, че не е настоявала за охрана, а просто е предоставила доказателства. Тя уточни, че през миналата година е поискала да се провери дали не е следена със специални разузнавателни средства.

“Имам жалба в Страсбург. Надявам се един ден да успея да докажа, че съм била подложена на разузнавателен контрол”, добави тя пред депутатите.

В началото на заседанието на комисията, Цариградска отказа да седне до прокурор Невена Зартова и обясни какви са причините.

“Нищо лично към Зартова, но имам достатъчно доказателства, че тя лично е допринесла Божанов да придобие този демоничен образ и най-вече с осигуряване на прокурорски чадър и чадър от службите. Това, което аз знам, българската прокуратура не иска да го знаете и вие”, каза Цариградска.

БГНЕС припомня, че спорове откриха днешното заседание на Временна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов.

Проблемът се оказа в това на кое място в залата ще стоят изслушваните. Първоначално съдия Владислава Цариградска категорично отказа да седне до прокурор Невена Зартова и зае място в близост до депутати. Впоследствие пък депутати от ГЕРБ се оплакаха, че не я виждат, защото не е седнала на удобно място. Гръцкият бизнесмен Йоаким Каламарис също категорично заяви, че не иска да сяда в близост до Зартова. В крайна сметка, след като бяха загубени повече 20 минути, изслушваните лица бяха разместени из залата.

Комисията реши, че на днешното заседание ще изслуша и бившите заместник-ръководители на СРП Борислав Георгиев, Иван Стефанов, Мима Куцкова-Дамянова и Тодор Куюмджиев, както и заплашените гръцки бизнесмени Анастасиос Дико и Йоаким Каламарис. /БГНЕС