Салатите са неизменна част от българските кулинарни традиции. Те са много и разнообразни, като всеки сезон си има своите фаворити.
Царската салата с прясно сирене се приготвя от зеленчуци, които консумираме в изобилие през пролетта и изключително през лятото - домати, краставици, чушки и патладжани. Но приготвена в първите дни на есента и аранжирана по подходящ начин, тя е неустоимо апетитна и изключително вкусна.
Необходими продукти (броят на зеленчуците определята вие):
Домати
Краставици
Печени червени и зелени чушки
Прясно изпечен патладжан
Син лук
Пресен магданоз
Зехтин
Балсамов оцет/лимон
Сол на кристали
Прясно овче/краве сирене
Маслини (по ваш вкус)
Начин на приготвяне:
Измийте добре доматите, краставиците и магданоза, обелете и почистете чушките от дръжките и семките, патладжана и червения лук.
Подгответе си голяма плоска салатиера. Нарежете доматите на едри триъгълници, краставиците на няколко равни части, чушките и патладжаните нарежете на лентички, а червения лук на полумесеци. Така подготвените зеленчуци подредете естетично в салатиерата по ваш вкус. Нарежете на ситно магданоза и украсете зеленчуците, като поставите произволно на едри резени прясното сирене и маслините, които предпочитате.
Поднесете царската салата без да я овкусявате. Просто на масата задължително поставете зехтина, балсамовия оцет и солта в подходящи стъкленици.