Цената на агресията: Разбрал ли е Путин, че нахлуване в Украйна ще бъде гигантска грешка

Байдън и Путин

Байдън и Путин

За известно време този разговор ще разведри обстановката, да кажем, до следващата година, когато руският президент отново ще започне да нагнетява напрежението, изхождайки от някакви свои съображения, смятат експерти, които коментират виртуалната среща Байдън-Путин пред The Voice of America 

"Основната цел на президента Джо Байдън по време на двучасовия разговор с Владимир Путин е била да го предупреди за цената, която ще плати Русия, ако нахлуе в Украйна.
Президентът Байдън съвсем ясно заяви: Ако Русия задълбочи проникването в Украйна, САЩ и нашите европейски съюзници ще отговорят със сурови икономически мерки. Ние ще предоставим на украинците допълнителни средства за отбрана над и извън пределите на това, което вече сме им предоставили. И ние ще укрепим съюзниците си от източния фланг на НАТО в отговор на такава ескалация", заяви на брифинг веднага след разговора Джейк Съливан, съветникът на президента Байдън по въпросите на националната сигурност.

"Джо Байдън, гледайки Владимир Путин в очите, го предупреди, че САЩ са готови да направят това, което не направиха през 2014 година", разказа Съливан, който е присъствал на разговора.
По думите му, Путин "без заплахи и размахване на пръст, беше директно и недвусмислено предупреден за последиците от военно настъпление на Русия срещу Украйна.
Според него, Путин още не е взел окончателно решение за нахлуване в Украйна, но повтори, че "ако все пак се случи,

САЩ ще са готови да предприемат най-решителни мерки,

включително тези, на които Вашингтон не се реши през 2014 година след анексията на Крим.
Пълното съдържание на разговора не се разгласява, но в Белия дом подчертават, че Байдън в разговора с Путин не е направил отстъпки по отношение на перспективата Украйна да стане член на НАТО, и е добавил, че САЩ ще продължат да доставят на Киев въоръжения.
В официално изявление на Кремъл, разпространено след разговорите се казва, че "НАТО предприема опасни опити за усвояване на украинска територия и нарастване на военния потенциал край руските граници".

"Русия е сериозно заинтересована да получи надеждни, юридически закрепени гаранции изключващи разширяване на НАТО в източно направление и разполагане в съпределните на Русия държави системи за настъпателно въоръжение", цитират от Кремъл думите на Путин в разговора му с Байдън.
Според Дейвид Крамър, старши научен сътрудник в Института по международни отношения към Университета на Флорида, гледната точка на Путин се заключава в това, че Украйна не е независима държава, а руснаците и украинците са един народ. 
"Критично важно е САЩ заедно с еврейските си съюзници да демонстрират солидарност и готовност да започнат масирана кампания на санкции срещу Путин и неговите силови структури", коментира Крамър пред The Voice of America.
"Но изглежда, за Путин е важна комуникацията с Байдън, а президентът на САЩ каза във встъпителните си коментари, че се надява на лична среща следващият път. Предполагам, че предварително условие за такава среща от страна на САЩ ще бъде условието за пълно и безусловно изтегляне на руските войски от Украйна", прогнозира Крамър.

Експертът коментира и санкциите, които Западът може да предприеме против Русия в случай на нападение над Украйна.
"Изключване на Русия от банковата система SWIFT, закриване на газопровода "Северен поток-2", въвеждане на санкции срещу руския енергиен и банков сектори и преследване на Путин и неговото обкръжение, така че да не са повече в състояние да съхраняват активите си на Запад. 
В същото време сме длъжни да увеличаваме военния потенциал на Украйна, за да е в състояние да се защити, едновременно с това засилвайки военното присъствие на НАТО и САЩ в държавите-членки на НАТО - Полша, Литва, Латвия и Естония, които са най-уязвими, а Путин разбира само от сила", казва още Крамър.
"Ако Путин все пак се реши на нов военен конфликт, ситуацията ще се окаже за него много по-страшна, отколкото през 2014 година, доколкото в Русия пандемията създава много големи проблеми, а икономиката е в стагнация", казва експертът.

"Иска ми се да вярвам, че по време на двучасовия разговор президентът Байдън съвършено ясно е обяснил на Путин, какво ще му струва тази агресия и, че Путин е разбрал, че това ще бъде гигантска грешка.
Аз, впрочем, не съм убеден, че Путин ще си направи точно този извод от разговора, че е възприел този сигнал. Ще поживеем - ще видим. 
Но той трябва да е наясно, че новият пакет санкции, който е подготвен заедно с европейските ни съюзници, ще бъде

реално болезнен за Путин,

че тези санкции ще бъдат задействани незабавно в случай на руска военна операция. 
Ние най-вероятно ще видим много по-тежки санкции спрямо енергийния, банковия, финансовия сектори на руската икономика. Аз бих искал да видя санкции срещу Путин и хората от най-близкото му обкръжение. Не съм сигурен, че в Белия дом са готови на санкции срещу самия Путин, но със сигурност техен обект ще станат хората от висшия ешалон на властта.
Иска ми се да вярвам, че на "Северен поток - 2" ще бъде сложен край в случай на нападение от Русия срещу Украйна".
"Военният потенциал на Украйна сега е много по-различен, много по-мощен, отколкото през 2014 година. В случай на военни действия, Путин ще се сблъска с перспективата в Русия да започнат да се връщат кервани с телата на убитите и даже с усилията на кремълската пропаганда това няма да е възможно да се оправдае със "самоотбрана", а и смятам, че мнозинството руснаци ще се възпротивят на идеята за още едно военна нахлуване в Украйна", смята Крамър.
Експертът Елизабет Броу обръща внимание на факта, че преди разговора Бадън - Путин, държавният секретар Антъни Блинкен е разговарял с украинския президент Володимир Зеленски.
"Това свидетелства, че сегашната администрация иска да покаже на Киев, че Вашингтон по никакъв начин няма да направи отстъпки на Русия, че САЩ твърдо подкрепят Украйна", казва Броу.

Според нея, в създалата се ситуация, съществува голям риск за недоразбиране между Русия и Украйна, между Русия и НАТО, между Русия, Запада и САЩ.
"Европейските анализатори критикуват Ангела Меркел и САЩ заради срещите им с Путин в продължение на много години. Аз смятам, тази критика за дълбоко погрешна. Вие можете да критикувате това, което е било обсъждано с Путин, на самият факт на срещата не заслужава критика. Това се отнася и за други лидери. Да, те може да са диктатори, да те може да са негодяи и авторитарни лидери, но те съществуват. Ако действията на западните лидери могат да повлияят положително, да дадат шанс за минимизиране на рисковете или щетите, то такива срещи задължително трябва да се случат", смята тя.

От своя страна експертът по Русия Леон Арон смята, че преговорите между двамата президенти няма да донесат позитивни резултати за Съединените щати.
"На мен ми се струва, че Путин има повече възможности да накара Байдън да му играе по свирката. Вижте какво става: Байдън го нарече "убиец", а той разположи сто хиляди войници на украинската граница. И какво стана: Байдън сам предложи среща", коментира Арон.
"Отчитайки това, че за Путин външната политика е продължение на вътрешната, неговата главна цел сега е на всяка цена да бъде преизбран през 2024 година. Фактически, да бъде президент пожизнено. Всичко това - натискът, постоянната атмосфера на практически полувойна със Запада, която се създава изкуствено, е насочена към това вътрешната му публика, милионите руснаци да мислят, че той редовно отразява атаките на Запада. Такава е целта му.
Какво може да му предложи Байдън? А и какво може да му вземе Байдън?
Има, разбира се, санкции, но виждаме, че въпреки техния ефект върху икономиката, те не доведоха до абсолютно никаква промяна в политиката на Путин", заяви Арон.
Експертът Джонатан Катц от германския "Маршал фонд" отбелязва, че най-вероятно ще последва и лична среща между двамата президенти.

"САЩ провеждат консултации с партньорите и съюзниците си, включително европейските партньори на Украйна, НАТО и достатъчно открито заявиха, че в случай на руска агресия ще последва отговор.
Миналата седмица президентът Байдън каза, че

не признава никакви "червени линии", наложени от Путин

Изглежда американската администрация стига до извода, че заплахата от страна на Русия и заплахата от това, което може да се случи в Украйна оказва дълбоко влияние върху националната сигурност на САЩ и трансатлантическата общност, фактически, върху глобалната сигурност.
И аз мисля, че ние се намираме на ръба на значително по-мощен отговор от страна на Запада, отколкото се предполагаше по-рано", прогнозира Катц.
"Владимир Путин чу не само предупреждение за последиците от една потенциална военна операция срещу Украйна, но и покана за разговор", смята професорът от Университета "Джорджтаун" Анджела Стент.
"Байдън, от една страна, отправи сериозно предупреждение, заплашвайки Кремъл с още по-тежки санкции, от друга той казва, че САЩ предпочитат да решат проблема по дипломатически път, че Вашингтон е готов заедно с европейците и Русия да седне и да обсъди тези проблеми, че Белият дом подкрепя Минския процес, че е готов да се договори за стратегическата стабилност с Кремъл. 
Аз подозирам, че Кремъл също получи някои "бонуси": на първо място "виртуалнната руско-американска среща", на която Кремъл много държеше, не е изключено и, че се готви и реална среща на двамата лидери.
Второ, той получи обещание от САЩ да седнат на масата за преговори и да обсъдят това, което тревожи Москва. От гледна точка на Белия дом това са приемливи стъпки, особено ако помогнат Путин да бъде убеден да не предприема по-мащабни военни операции срещу Украйна.
САЩ, Западът няма да дадат гаранции на Кремъл, че Украйна няма да бъде приета за член на НАТО, което е една от главните цели на Владимир Путин, но администрацията на Байдън може да се присъедини към преговорите в рамките на минския процес, ако Москва се съгласи да оттегли войските си от границите на Украйна", смята експертът.
"НАТО и САЩ никога няма да дадат гаранции на Кремъл, че Украйна няма да стане член на НАТО, но Путин със сигурност иска САЩ да се присъединят към Минския процес, защото това ще му добави престиж", смята Анджела Стент.
"Виртуалната американско-руска среща беше малка отстъпка от страна на САЩ, защото Русия явно желаеше този разговор повече отколкото Вашингтон и този разговор би могъл да разреди напрежението за известно време, до последващата година.
Освен това, този разговор даде да се разбере къде минават така наречените "червени линии" от страна на САЩ и Русия. Важно е, че  Владимир Путин от устата на Джо Байдън чу, че 

в отговор на руска агресия ще последват жестоки санкции,

 макар че това едва ли е било изненада за руския лидер. За известно време този разговор ще разведри обстановката, да кажем, до следващата година, когато руският президент отново ще започне да нагнетява напрежението, изхождайки от някакви свои съображения", прогнозира анализаторът от Институт "Хъдзън" Ричард Вайтц.
Превод: Faktor.bg