Ценни стенописи откриха в къщата на Драган Калофереца в Пловдив

Фреските са открити в дървени шкафове в сграда, в която сега се помещава Националния институт за недвижими паметници на културата

снимка: БНР

снимка: БНР

Ценни стенописи, свалени от сгради и църкви – паметници на културата от Южна България, бяха открити от администрацията на пловдивския Район „Централен“, съобщава БНР. Фрагментите от фрески са намерени при проверка на постройка, която сега е частна собственост и в която преди се е помещавал филиал „Тракия“ на тогавашния Национален институт за паметници на културата, сега преименуван на НИНКН. 

Проверката е извършена след получен сигнал за рушаща се сграда. В комисията е съставена от кмета на Район „Централен“ Георги Стаменов и експерти от отговорните институции към Министерството на културата, архитекти и реставратори. 

Фреските, рисувани върху сгради и църкви, са намерени в дървени шкафове на приземния етаж. Сред тях са стенописи от църквата в с. Енина, метоха в Асеновград, къща „Аргириади“, Копринковата къща в Карлово, Павловата къща в Калофер, Джамовата къща в Брацигово, Ориенталската сладкарница на пловдивската Джумая джамия и  Мулетаровата къща в Пещера. Има и от сгради в Старинен Пловдив, от Стара Загора, Долно градище, както и други, които все още не са идентифицирани. 

Предвижда се след  реставрацията възстановените стенописи да бъдат изложени в новата галерия „Капана“  в Пловдив.