ЦИК влезе в обяснителен режим защо е назначила руски шпиони за вота в чужбина

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

ЦИК влезе в обяснителен режим защо е назначавала руски шпиони за вота във Великобритания. Учудващо, от комисията са спокойни, че българите с по няколко паспорта не влияели на резултати. Очевидно от органа, който би трябвало да се погрижи за честни избори са склонни да вярват на руски агенти и да се опитват да измият петното, което беше хвърлено върху институцията. Реакцията на ЦИК изглежда параноична, тъй като едва ли някой е очаквал служителите ѝ да се занимават с контраразузнаване. 

Лица с имена Катрин Николаева Иванова и Бисер Максимов Джамбазов са назначавани за членове на СИК извън страната в периода 2015 – 2021 г., в т.ч. секретар, заместник-председател и председател, съобщиха от комисията. Централната избирателна комисия преди назначаване на СИК извън страната извършва проверка дали предложените за членове лица отговарят на изискванията на закона, съобщава БГНЕС. 

Централната избирателна комисия не приема внушенията, че е възможно отделни лица да са в състояние да влияят на резултатите от изборите чрез участието си в състава на секционна избирателна комисия. В Изборния кодекс има предвидени достатъчно гаранции, възпрепятстващи подобна възможност, уточняват от ЦИК.