Чудовищен скандал в румънския парламент - депутати се "замерят" с тежки думи и обиди на "майка..."

Чудовищен скандал избухна в понеделник в парламента на Румъния, като повод за него стана започнало разследване относно ваксините, закупени от правителството по време на пандемията, видя "Фокус"

Депутат от Социалдемократическа партия извади няколко фалшиви банкноти от 500 евро от сакото си и ги хвърли към колегите си от друга парламентарна група. 

"Махнете маймуната на Чолаку", разкрещяха се представители от опозицията, показа в новинарските си емисии телевизионният канал ProTv. 

"Тествах ги, те са фалшиви като вашата партия", репликира друг. Председателстващият Алфред Симонис добави: "В Москва можете да намерите оригинални рубли".

Чутовните моменти от заседанието тепърва предстояха. За кратко време дискусиите в пленарната сесия на Камарата на депутатите се изродиха. 

Депутатът Джордж Симион упрекна председателстващия заседанието, че му е спрял микрофона. Думите, произнесени след това от президиума на пленарната зала, са "невъзможни за възпроизвеждане", уточнява медията.

Временно изпълняващият длъжността председател на Камарата на депутатите Алфред Симонис заяви, че в началото на сесията при него отишъл "депутат, по-русофил като този" и казал: "Ще изнасиля майка ти!".

Социалдемократът имаше предвид именно лидера на Алиансът за обединението на румънците (AUR) Джордж Симион, който на свой ред отрече обвиненията и каза, че той е обиденият. Симион публикува и видео от момента, в който Симонис го псува и заплашва, отрази в своята емисия Digi24.

Според кадрите, публикувани от лидера на  Алианса за обединението на румънците, Алфред Симонис е псувал Джордж Симион и е заплашвал, че ще му счупи зъбите. В отговор Симион казва на социалдемократа, че е "мръсник".

"Ще сложа ... в майка ти! Сега ти счупих ти зъбите! Слушайте внимателно тук! Запомнете!", реди една след друга репликите депутатът от Социалдемократическа партия Симонис. "Сериозно? Да видим! Пиявица, джудже!", отговаря лидерът Джордж Симион.

Всичко започна от разследването относно това как румънското правителство закупи дозите от ваксината срещу Covid-19, уточняват местните медии. В досието двама бивши министри на здравеопазването, Влад Войкулецу и Йоана Михаила, са обвинени в злоупотреба със служебно положение. И за двамата президентът Клаус Йоханис одобри началото на наказателното разследване. Прокурорите също поискаха от Сената да снеме имунитета по делото на бившия премиер Флорин Къцу. 

Очаква се в сряда Сенатът да гласува премахването на имунитета на бившия премиер-либерал. Флорин Кицу обяви, че ще поиска от колегите си да гласуват за одобрението на началото на криминалното разследване и уточни, че няма да напусне партията си.