ЦСКА с пирова победа над Левски, Лудогорец вдигна 12-та поредна шампионска титла

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Лудогорец спечели 12-а поредна шампионска титла на България, след като надви Черно море с 1:0 като гост. В същото време на Националния стадион "Васил Левски" ЦСКА надви Левски с 2:0 в 160-то издание на Вечното дерби, но успехът на "червените" се оказа пиров. Възпитаниците на Саша Илич завършват сезона в Първа лига на точка от разградчани в битката за титлата.

В столицата "армейците" се нуждаеха от задължителни три точки, за да имат шанс да изместят "зелените" от върха в класирането. След по-активни минути за "сините" в началото на срещата, ЦСКА стигна до страхотно положение за гол, когато Станислав Шопов даде чудесно подаване към Тобиас Хайнц, но гредата спаси Пламен Андреев. Хайнц отново бе в основата на добра възможност за символичните гости, но Андреев се намеси решително. По-силните минути на "червените" дадоха резултат в 35-та минута, когато Тибо Вион хвърли дълъг тъч в наказателното поле на Левски, където Хайнц изпревари излезлия неразчетено Андреев и откри с глава. Илич и компания имаха претенции за дузпа за игра с ръка на противников футболист, но главния съдия Драгомир Драганов не прецени, че има основания да отсъжда дузпа.

След паузата възпитаниците на Елин Топузаков, които днес разчитаха на основните си играчи, заиграха по-уверено, най-вече след влизането в игра на Филип Кръстев. Левски обаче беше попарен в 61-та минута, когато Дюкенс Назон наказа нова груба грешка на Андреев и покачи на 2:0 на празна врата. До края Драганов изгони Иван Турицов и Ноа Сонко Сундберг след съприкосновение между двамата. Загубата означава, че "сините" ще играят в баража за участие в евротурнирите срещу седмия в крайното подреждане Арда тази събота от 19:00 часа на стадион "Георги Аспарухов" в столицата.

Във Варна Лудогорец, макар и трудно, си свърши работата и спечели срещу Черно море с 1:0. След нулева първа част, в която гостите имаха повече ситуации за гол, но можеха и да изостават в резултата, Матиас Тисера даде преднина на "зелените" в 50-та минута. Тисера замени на върха на атаката наказания заради натрупани картони Игор Тиаго и оползотвори по най-добрия възможен начин своя шанс. "Моряците" опитаха да стигнат до равенство в заключителните минути срещу съперника, който остана в намален състав след изгонването на Клод Гонсалвеш, но редица центрирания не дадоха резултат и така играчите на Ивайло Петев ликуват с 12-а поредна шампионска титла на страната. Отборът от Разград постигна дубъл, след като завоюва и Купата на България след успех над ЦСКА 1948 с 3:1.

Тимът на Атанас Рибарски направи нулево равенство с Локомотив Пд в Бистрица, като ще играе в Европа догодина, избягвайки баража, в който ще играят Левски и Арда. Локо Пд завършва на пета позиция, с равен точков актив с шестия Черно море, но с по-добри показатели в преките мачове с варненци. /БГНЕС