Цветанка Андреева: Мачът е между Габровски и Донев, слага се край на младите и неразпознаваеми експерти в МС

Оттук насетне няма да имаме идеологически чисти правителства, те ще са не само коалиционни, а силно компромисни

Цветанка Андреева

Цветанка Андреева

"Проектокабинетът с тази конструкция е отражение на реалността и на политическата абсурдност, на която сме свидетели. Политиците трябва да отчитат реалността такава, каквато е, а не само да критикуват. Разбира се, че има такива, които са против, включително и в ГЕРБ. Те питат защо няма гербаджии в проектокабинета. Оттук насетне няма да имаме идеологически чисти правителства, те ще са не само коалиционни, а силно компромисни. Възможността да са с преобладаващи демократи и реформатори става все по-голяма. Слага се край на неразпознаваемите млади експерти". Това заяви политологът Цветанка Андреева пред Нова нюз.

"Настоящето принадлежи по-скоро на фигури като Николай Габровски, а не на такива като Кирил Петков. Наистина се търси фигура, която ще събере хора, които не са толкова дразнещи. Има ясни идеологически знаци. За министър на отбраната е избран доказан последователен евроатлантик. Като член на ЕС, не можем да надскочим политиката му. Правеха се опити да се преговаря с "Газпром". Те не просто се провалиха, а не успяха да започнат. Донякъде мисля, че политическите партии нямат голям интерес от бързи избори и затова толкова много се коментира темата за "играта на кворума". От нея няма да има полза самият проф. Габровски и той усети или го посъветваха, че не трябва да влиза в подобен капан. Играта с кворума винаги е тиха стратегия, а не публична. Цялата криза идва от липсата на лидерство. Всички политически субекти в парламента започват да стават все по-опасни със своята невъзможност да се справят със ситуацията в кризисния международен контекст. Столтенберг дори заяви, че има реална възможност войната да се разрасне и да излезе извън границите на Украйна. Представяте ли си при тези хора и при този парламент да трябва да взимаме решения?", попита реторично Андреева. 

"Каквото и правителство да има, ще бъде компромисно и нестабилно. Основният мач ще е между Габровски и Гълъб Донев, защото тук има един много силен играч, който седи отстрани, но всъщност цялата власт е в него и това е Румен Радев", каза още политологът.