Цветанка Андреева: Съзирам умисъл във връчването на втория мандат

Румен Радев допълнително истеризира обстановката след като беше изграден някакъв мир

Цветанка Андреева

Цветанка Андреева

Президентът допълнително истеризира обстановката, след като обяви, че ще връчи втория мандат почти веднага след избухването на скандала със записа от заседанието на „Продължаваме промяната“. Това каза в студиото на Euronews Bulgaria политологът Цветанка Андреева.

След като някак си имахме изграден мир и най-вече видяхме воля да се сложи край на политическата криза, оформилото се „управление през ротация“ беше поуспокоило нещата, електоратите на двете големи коалиции почнаха да „смилат“ новината. И в един момент този скандал наистина взриви всичко.

На фона на това, че вчера имаше предложение първата ротация да бъде при Мария Габриел, президентът Радев много бързо – почти нямаше 24 часа – обяви, че ще връчи мандат. Според мен, стратегически, съвсем умишлено. Това допълнително истеризира обстановката.

Сам по себе си, записът е скандален – най-малкото, като ефект той постигна скандал, взриви политическия процес. От гледна точка на политологията, е скандал дотолкова, доколкото това не е частен разговор, а политическо заседание. На такива партийни заседания лидерите говорят с политически език – те идеологически аргументират тезите си.

Иначе, не е скандал само по себе си, че някой иска да избяга от контрола, да стане той контролиращ в една бъдеща власт – това е политическата игра. Но когато тя е директно обяснена по този циничен начин, това взривява общественото мнение. ГЕРБ нямаше как да не реагират – според мен тях ги взривиха повече намеренията, които лидерите на „Продължаваме промяната“ говореха в това заседание, коментира Андреева.