Цветанка Андреева: Очаквам да имаме редовно правителство, зависи от волята на политиците

следващият сблъсък ще е между демократите и Радев, който ще е реална политическа алтернатива на лявото

Цветанка Андреева

Цветанка Андреева

Очаквам да имаме редовно правителство. Такава е реалността, с всички рискове, които ще трябва да понесат партиите. Това е смисълът на тези избори. Умението и волята е на страната на политиците.

Тази позиция изрази политологът Цветанка Андреева в ефира на Би Ти Ви. 

Според нея преди да се изгради коалиция ГЕРБ и ДПС , тя трябва добре да бъде обяснена. Що се отнася до „Продължаваме промяната“ (ПП)– те най-вероятно няма да влязат в сметката за нов кабинет. 

Това беше един инжинерингов проект, който се роди по време на протестите 2020. Те обаче не успяха да трансформират протестната вълна в политически електорат. Те се провалиха в управлението и затова се стигна до този провал на изборите. ПП нямат потенциал да лидерстват в  политиката, но имат ресурса да се борят за реформите, които имат ясна проевропейска насоченост, коментира Андреева. 

По нейните думи вече се спряга президентът Радев като лидер на лявото, на нов проект, но с източен привкус. Затова либерали и консерватори трябва да се обединят. Защото кризата в доверието е много по-страшна от политическата криза. Затова трябва да се промени езикът на политиците, трябва да създадат идеологическа концепция, за да се съживи връзката между партиите и обществото. Това е европейският модел на спасение, подчерта политологът.

Цветанка Андреев смята, че следващият сблъсък ще е между демократите и Радев, който ще е реална политическа алтернатива на лявото.