Турският съд отложи делото за убития български граничар Петър Бъчваров

Приключи второто заседание по делото за убийството на граничния полицай от Елхово Петър Бъчваров. Както и на предходното заседание, на 12-ти октомври, в залата присъства и вътрешният министър Калин Стоянов. За престъплението са обвинени двама братя - Енгин и Мустафа Ергуван. На днешното заседание майката на убития български граничар Петър Бъчваров поиска соченият за извършител Енгин Ергуван да я погледне в очите и да каже защо е стрелял, но той не го направи, съобщава Нова ТВ

Днес беше изслушан военнослужещият Рашко Рашков, патрулирал заедно с граничния полицай. Той разказа, че двамата са видели дупка в граничната ограда и са насочили светлина към нея. Военният е попитал Петър Бъчваров дали, според него, тя е нова, но в този миг е проехтял изстрел и граничният полицай е паднал на земята. След това са последвали още много изстрели от турската страна на оградата. Голяма част от куршумите са попаднали и по служебната кола.
Именно служебният автомобил стана причина днешното заседание да бъде отложено за февруари 2024 г. Българската държава трябва да представи оценка за материалните щети, въпреки че няма имуществени претенции към двамата подсъдими.
Като част от обвинението е посочено убийството на Петър Бъчваров и опита за убийство на Рашко Рашков, така и нанасянето на вреди по имущество на друга държава.

На заседанието присъства вътрешният министър Калин Стоянов заедно със зам.-директора на „Гранична полиция”. Те заявиха, че оценката бързо ще бъде изпратена до съда в Одрин.