Турция поема ролята на НАТО в Афганистан

След като и последният войник от силите на международната коалиция на НАТО напусне Афганистан, гражданите на страната и правителството в Кабул ще могат да разчитат единствено на себе си в борбата с талибаните и обезпечаването на своята сигурност. За да не се стигне дотам, в ситуацията иска да се намеси Турция. Президентът Реджеп Тайип Ердоган в кулоарите на срещата на върха на НАТО през юни заяви на американския си колега Джо Байдън, че след извеждането на войските от Афганистан Турция може да поеме ролята на защитник, която е изпълнявала НАТО. По-специално с помощта на турските военни да се осигури безопасността на летището в Кабул „Хамид Карзай”.

Джо Байдън най-вероятно не е отклонил инициативата на Ердоган. Стопанинът на Белия дом е „оптимист” по повод двустранните отношения с Турция. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта, че Турция може да играе в бъдеще ключова роля в Афганистан. Въпреки че до момента Турция не е взела конкретни решения, по всичко личи, че между Вашингтон и Анкара се водят преговори по въпроса с Афганистан.

Талибаните няма да търпят „турски окупатори”

Не само Западът декларира своето мнение за възможна операция на Турция, но и талибаните. След извеждането на войските на НАТО от Афганистан движение „Талибан” все по-често декларира намеренията си да управлява страната. Все по-чести са и съобщенията за настъпления на талибаните.

Преди дни те успяха да превземат стратегически важен район в провинция Кандахар и армията на Афганистан бе принудена да отстъпи.

Участието на Анкара за осигуряването безопасността в Афганистан се приветства от страна на представителите на НАТО, доколкото Турция - държава с предимно мюсюлманско население, има желание да играе посредническа роля. Но за талибаните това няма особено значение. Техните представители заявяват открито, че всички чуждестранни войници, които не напуснат Афганистан до септември, ще бъдат третирани като окупатори. Талибаните настояват всички чуждестранни военни, инструктори и консултанти до един да напуснат Афганистан.

Възможна ли е турска военна операция в Афганистан?

Експертите, с които разговаря „Дойче веле”, предупреждават, че една военна операция на Турция в Афганистан може да бъде свързана с огромни рискове. Илхан Узгел – експерт по международни отношения от университета в Анкара, припомня, че 60 000 талибани ще се изправят срещу 300 000 военни от афганистанската армия, подготвяна в продължение на 20 години от НАТО-вски инструктори. Въпреки това, армията, която е толкова силна на теория, не се представя особено добре в битка. Затова талибаните вземат под свой контрол все повече градове.

Сезин Еней – също експерт по международни отношения, смята, че успешното настъпление на талибаните е неизбежно. „Но те ще бъдат принудени да търпят присъствието на чуждестранни войници в страната”, смята той.

Фарук Логлу – бивш дипломат, подчертава, че в последно време движение „Талибан” е укрепило доминиращата си роля.

„Ако Турция пренебрегне заплахите, които идват от „Талибан”, това ще има ужасни последици – както морални, така и финансови”, смята той. Анкара трябва да прецени добре всички рискове и евентуално да се откаже от това, преди да е станало твърде късно, смята дипломатът.

Турция изпраща сигнал към Запада

В последно време между Анкара и Вашингтон има напрежение основно поради факта, че Турция реши да пази въздушното си пространство с руските системи за ПВО С-400. В отговор на това САЩ изключиха Турция от списъка на държавите, които ще получат изтребители – бомбардировачи F35. В допълнение след встъпването си в длъжност президентът Джо Байдън реагира на демарша на Турция с признаване на геноцида над арменците през 1915 г.

Експертите смятат, че Ердоган ще се опита да заглади отношенията си със САЩ, за да избегне санкциите. За да смекчи позицията на Запада, Анкара ще се постарае да използва операцията в Кабул, смята Илхан Узгел. По този начин Турция изпраща към Запада сигнал, че иска да си сътрудничат по въпросите на сигурността.

„Ердоган иска да покаже, че се е обърнал на запад”, смята той. Но мисията в Кабул, според него, не е нищо друго, освен символ на неуспеха на Анкара за провеждането на последователна външна политика. Заради закупуването на руските системи за ПВО, въпреки членството в НАТО, възникнаха твърде много противоречия. „Това не може да се нарече разумна външна политика. Турция все още не може да подреди отношенията си със Запада”, смята експертът. /БГНЕС