Турция показа първия реактивен дрон за въздушен бой (Видео)

Според съобщение на "Байкар" новият безпилотен апарат ще е способен да носи 1500 кг товар

Турската отбранителна фирма "Байкар" (Baykar) съобщи, че първата й безпилотна бойна машина с реактивен двигател (UCAV) е завършила първия си полет в сряда. Според коментарите на специалисти това е важна крачка към пазарен сегмент от дронове за въздушен бой, а не само за разузнаване и атакуване на наземни цели.

Компанията продължава да набира популярност в световен мащаб, като последно помагаше на армията на Украйна да се сражава с руската агресия и според предварителни данни разработва свръхзвуков вариант с украински двигатели, съобщава "Дневник". Тя публикува видео, показващо как "Къзълелма" ("Златна ябълка") излита и след това се връща във въздушна база, която се намира в северозападната провинция Чорлу, на 85 километра западно от Истанбул. Данните от Flightradar също показаха неизвестен самолет с позивна BYK07 над летище Чорлу в сряда.

На 20 ноември бяха направени тестове за маневриране по пистата, а на 3 декември за пръв път дронът бе вдигнат във въздуха. Сега компанията показа цял успешен цикъл на полет.

Според съобщение на "Байкар" новият безпилотен апарат ще е способен да носи 1500 кг товар (въоръжение и устройства). Обсегът му ще е 930 км, максималната скорост - 900 км/ч, таванът на полета - 10 668 метра, а продължителността - до 5 часа.

По-ранният дрон Bayraktar TB2 на компанията зае видно място в глобалните конфликти, изкарвайки Baykar в светлините на прожекторите и превръщайки я в основен производител и износител. Международното търсене на дроновете на Baykar с витлов двигател скочи след употребата им в Сирия, Украйна и Либия, където използваха лазерно насочвани бронебойни бомби.