Турция прекъсва връзките с руските банки

Причината е страх от санкции след експлозията на турската търговия с Русия, която ядоса САЩ

Днес процъфтяващата военна търговия на Турция с Москва направи огромна крачка назад с потвърждението, че последните три банки, които все още обработват руски плащания, се оттеглят под натиска на Вашингтон, съобщи АФП.

Решението следва седмици на засилващ се натиск от страна на САЩ върху членката на НАТО Турция да ограничи процъфтяващите си икономически отношения с Русия.

Миналата седмица Министерството на финансите на САЩ предупреди, че турските банки, работещи с руски банкови карти, "рискуват да подкрепят усилията на Русия да заобиколи американските санкции" и биха могли сами да бъдат подложени на икономически санкции.

Двама частни турски кредитори, които започнаха да работят по системата Мир, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна с руския си колега Владимир Путин през август, спряха трансакциите по-рано този месец. Но три държавни кредитни институции - Халкбанк, Вакифбанк и Зираатбанк - все още работят с картите.

Високопоставен турски служител не каза кога руснаците вече изобщо няма да имат достъп до картите си в Турция.

Трите банки "все още обработват неизплатените плащания, но са определили бъдеща дата" за изтеглянето им, заяви служителят при условие на анонимност, тъй като не е обявено официално решение на трите държавни кредитора.

Решението е взето след среща, ръководена от Ердоган миналия петък, на която официално се разглеждат "алтернативи" на руските карти.

"Страх от санкции"

Експлозията на турската търговия с Русия по време на седеммесечната война в Украйна е източник на нарастваща загриженост във Вашингтон. Стойността на търговията между двете страни е нараснала с повече от 50%. Турция също така се съгласи да заплаща една четвърт от вноса на руски природен газ в рубли.

Заместник-министърът на финансите на САЩ Уоли Адейемо направи рядко посещение в Анкара и Истанбул през юни, за да изрази притесненията на Вашингтон, че руски олигарси и големи предприятия използват турски юридически лица, за да заобикалят западните санкции. През август Министерството на финансите изпрати последващо писмо до турските банки и предприятия, в което ги предупреди, че не могат да очакват да имат "достъп до щатския долар и други основни валути", ако търгуват със санкционирани руснаци.

Турция се опитва да запази неутралитет в украинския конфликт и отказва да се присъедини към западните санкции срещу Русия. Тя използва този статут, за да подпише редица икономически споразумения с Русия, които помогнаха да се подкрепи затруднената икономика в навечерието на изборите през юни, на които Ердоган ще се бори да удължи двугодишната си власт.

Картите Мир предлагат на милиони руснаци, които всяка година почиват в Турция, начин да получат достъп до рублите си и да плащат за всичко - от ресторанти до хотели. Те са все по-важни и за руснаците, които бягат в Турция като част от новата миграционна вълна от мъже, опитващи се да избегнат наборната служба.

Анализаторите обаче отбелязват, че през последните няколко седмици тонът на Турция към Русия се е променил в негативна посока. Миналата седмица Анкара категорично осъди "нелегитимните" социологически проучвания, които Кремъл използва като претекст да анексира четири украински региона, които сега са под частичен руски контрол.

Видният поддръжник на руските санкции Бил Браудър - бизнесмен, който напусна Москва, след като един от свързаните с него лица почина в затвора - заяви, че решението на турската банка показва, че "страхът от вторични санкции започва да действа".

"Турските банки се отказаха от платежната система Мир на Путин от страх да не бъдат наказани от САЩ", написа Браудър в Туитър. "Трябва да разпространим това надалеч и нашироко. Китай, Индия, ОАЕ и много други страни трябва да разберат, че ще има последствия". /БГНЕС