FT: Турция стремително е увеличила износа на военни стоки за Русия

Обемът на експорта е нараснал тройно

През тази година рязко е нараснал експортът от Турция на продукция, която е жизнено важна за военната машина на Русия. Това засили опасенията на САЩ и техните съюзници, че турската страна действа като канал за чувствителни стоки, пише Financial Times.

Отбелязва се, че нарасналите обеми на този вид търговия са свели до нула опитите на САЩ и Европа да блокират способностите на Москва да въоръжава армията си, което доведе до нарастване на напрежението между Анкара и партньорите ѝ в НАТО.

Във връзка с това се очаква американският заместник-министър на финансите по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване Брайън Нелсън да посети Истанбул и Анкара през седмицата. Това ще е второто му посещение в Турция за тази година.

В публикацията се уточнява, че през първите девет месеца на 2023 г. Турция е съобщила за износ на 45 категории продукция, които САЩ определят като "високо приоритетни". Става дума за експорт в размер на 158 милиона долара – за Русия и пет бивши съветски страни, заподозрени като посредници на Москва. Това е тройно повече от същия период на 2022 г.

Превод Faktor.bg