Туск: Ситуацията в Близкия изток е по-драматична от всякога

Доналд Туск

Доналд Туск


„Ситуацията в Близкия изток е по-драматична от всякога“, заяви полският премиер Доналд Туск във връзка с неотдавнашното нападение на Иран срещу Израел, съобщи TVP World.

„Действията на Иран поставиха началото на нов етап във войната в Близкия изток“, каза Туск по време на среща с датския си колега Мете Фредериксен във Варшава.

"Появилата се ос раздели света и ние добре осъзнаваме факта, че Русия и Иран се оказаха на агресивната и недемократична страна. По отношение на много въпроси, включително Близкия изток и Украйна, Русия и Иран се държат като класически съюзници", добави полският министър председател.

Според него в момента не се обсъжда дали да бъдат наложени нови санкции на Иран, "тъй като ситуацията е по-драматична от всякога".

Туск подчерта, че Европа трябва спешно да укрепи отбранителните си способности в отговор на потенциалните заплахи. Той наблегна на необходимостта от преразглеждане на европейския начин на мислене, който дълго време разчиташе на презумпцията на Съединените щати за липса на война и защита.

Запазвайки трансатлантическите връзки, Туск подчерта значението на осигуряването на европейска самодостатъчност в областта на отбраната, като призна, че Европа не може да си позволи да бъде беззащитна пред лицето на променящите се геополитически предизвикателства, пише БГНЕС