Тялото на патриарха бе положено в катедралата "Св. Ал. Невски", изви се опашка от миряни за поклонението

От камбанарията е спуснат дълъг траурен флаг

Патриарх Неофит

Патриарх Неофит

Тленните останки на патриарх Неофит бяха положени в катедралата "Св. Александър Невски".
Днес и утре са дни на траур в памет на българския патриарх, който почина в сряда вечерта на 78-годишна възраст.

Поклонението пред тленните останки на патриарха започна в 09:00 часа в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". От камбанарията на храма е спуснат дълъг траурен флаг, а опашката от миряни започна да се извива от ранните часове на деня. Днес и в събота миряните ще могат да отдадат почит и ще се сбогуват с патриарха.

В събота ще бъде отслужена заупокойна литургия в храм "Св. Александър Невски", след което ще бъде извършено опелото. С литийно шествие тялото на Негово Светейшество ще бъде отнесено в храм "Св. Неделя", където ще бъде положено за вечни времена. Да бъде погребан в двора на храм "Св. Неделя" е воля на Патриарха и решение на Св. Синод.

Погребението се организира от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който е временният наместник на Св. синод. Във вторник или сряда ще бъде избран наместник-председател, който да отговаря за избора на нов патриарх в рамките на следващите 4 месеца. Девет от 13 митрополити отговарят на условията да бъдат избрани за патриарх. Според устава на БПЦ, те трябва да са навършили 50 години и да са били митрополити поне 5 години. /БГНЕС