Учени откриха връзка между хормоните на стреса и инфаркта на миокарда

Изследователи откриха, че високата чувствителност на човешките клетки към хормоните на стреса повишават активността на гените, свързани със сърдечно-съдовите заболявания и болестта на Алцхаймер. Това обяснява високата честота на инфарктите при хора, чувствителни към хормона на стреса, съобщи пресслужбата на Европейското общество по педиатрична ендокринология (ESPE).

„За първи път успяхме да докажем как именно повишената чувствителност към глюкокортикоидите е свързана с развитието на различни здравословни проблеми, провокирани от стреса, които включват миокарден и мозъчен инфаркт. Това откритие ще ни позволи да разработим нови видове терапии за тези заболявания“, заяви Николас Николаидис, научен сътрудник в Атинския университет.

Глюкокортикоидите са специален клас хормони, произвеждани от организма на човека и на други гръбначни живи същества, когато изпитват стрес или се намират в неблагоприятни условия. Тяхното производство често е придружено от маса отрицателни промени в работата на целия организъм, причините за появата на които все още не са напълно ясни.

Учените забелязаха отдавна, че хора, които са по-силно изложени на въздействието на тези хормони, необичайно често претърпяват инфаркт на миокарда или имат други опасни кардиологични проблеми. Група медици под ръководството на Николаидис откриха отговора на този въпрос, проследявайки въздействието на хормоните при над 100 доброволци.

Опитите показали, че структурата на клетъчните рецептори, разпознаващи молекулите на хормоните на стреса, са еднакви както при чувствителните, така и при по-спокойните доброволци. В същото време учените са регистрирали сериозни несъответствия в нивото на активност на около 180 ДНК области, кодиращи различни кръвни протеини.

Анализът показал, че концентрацията на около 110 от тях е необичайно висока при хора с висока чувствителност към глюкокортикоиди, докато пропорциите на 66 други протеини са под нормата. Молекулите от първата група включват няколко десетки протеини, свързани със спонтанното появяване на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове, повишена активност на имунните клетки, както и с натрупването на патогенния протеин бета-амилоид в нервните клетки - носители на болестта на Алцхаймер .

Тези различия в начина на работа на гените и протеините, според изследователите, могат да обяснят защо хората с висока чувствителност към хормоните на стреса са необичайно предразположени към инфаркти и други заболявания на сърдечно-съдовата система. Медиците се надяват, че последващите наблюдения и експерименти ще помогнат да се разбере как пациентите могат да бъдат защитени от подобни проблеми. /БГНЕС