Учени разкриха защо млади хора изкарват COVID-19 почти без симптоми

В 19-ата хромозома съществува участък в човешкия геном, който учените нарекоха IFNL

Британски генетици и техни колеги от Франция и САЩ откриха участък в човешкия геном, управляващ активността на рецептора, който коронавирусът използва за проникване в клетките на белите дробове, се казва в публикация в електронната библиотека medRxiv.

Екип под ръководството на вирусолога Пол Кленърман от Оксфордския университет установи, че в 19-та хромозома съществува участък, който учените нарекоха региона IFNL. В него могат да се съдържат три различни вида мутации, които значително променят реакцията на организма при проникването на какъвто и да било вирус.

Една от тях значително понижава количеството на молекулите ACE2, които се изработват вследствие на проникването в клетките на белия дроб, докато другите две не представляват такова препятствие. Това се обяснява с факта, че при тези два "отпечатъка"на ДНК генът IFNL4 напълно се изключва и той не участва в борбата с вирусната инфекция.

Различията в степента на активност на ACE2 е свързана с мутациите в участъка IFNL и най-силно се проявява при младите хора. Тя почти не влияе на концентрацията на този белтък при по-възрастните болни. Поради тази причина много млади хора изкарват COVID-19 почти без симптоми, отбелязва БТА.