Учредиха Национален кръг „За Македония”

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Не сме против сътрудничеството и диалога, но това не може да става за сметка на България и на истината”. Това каза проф. Пламен Павлов по време на пресконференция на платформата Национален кръг „За Македония”, цитиран от Нова ТВ.

По думите му в Република Северна Македония има българско мнозинство, а не малцинство. Той добави, че всеки има право да се смята за такъв, какъвто иска.

Целта на създателите на инициативата е твърдото отстояване на българската Рамкова позиция за членството на Република Северна Македония в ЕС и декларацията, гласувана от 44-ото Народно събрание. На събитието присъства евродепутатът Ангел Джамбазки, актьорът Христо Мутафчиев, учени и общественици. Инициативата беше обявена с декларация, разпространена до медиите на 01.04.2022 г. от 19 учени, интелектуалци, журналисти и общественици.

Проф. Ана Кочева коментира, че няма българско малцинство в Република Северна Македония, а има една част от българския народ, който живее в нея.

"Това е битка за България, а не за Северна Македония", каза проф. Николай Овчаров във връзка с дебатите по повод историята и културата на двете държави.

Проф. Кочева допълни, че битката е и за българския език и подчерта, че участниците в Национален кръг „За Македония” биха се радвали, ако експертизата им бъде потърсена от страна на управляващите. Проф. Николай Овчаров предложи да се направи мисия „Македония“ и участниците в платформата да използват потенциала и знанията си, да говорят по темата в европейските държави. Проф. Пламен Павлов посочи, че се очакват още публични дискусии и пресконференции по темата за отношенията между България и Република Северна Македония.

„Този кръг е нещото, което стои между българския интерес и силите, насочени срещу него”, смята евродепутатът Ангел Джамбазки. Според него трябва да се правят протести, като добави, че днес има такъв под надслов „Не предавай Македония“, организиран от ВМРО пред сградата на Министерския съвет.