Удостоиха с наградата „Народен будител“ Янко Гочев, разбил много митове в историята

Снощи в зала №1 на Военни клуб в София историкът Янко Гочев бе удостоен с наградата „Народен будител“. 

Това е едно неформално събитие, което е извън официалните и казионни отличия, които всяка година българските институции раздават около 1 ноември. На него присъстваха политици, общественици и студенти, а интересът бе изключително голям.

Инициаторът на събитието – адвокат Станислав Станев обяви, че идеята му е хрумнала през миналата година около 1 ноември, когато честваме Деня на народните будители.

"Тогава за награждаване бяха обявени имена, които нищо не  ми говореха или пък непрекъснато се преекспонират едни и същи стари лица. В същото време много достойни българи, които са истински будители на народната съвест, остават незабелязани. Такъв е историкът Янко Гочев, който с изданията и трудовете си през последните години разби много митове в българската история. Тогава инициирах във Фейсбук награждаването му, което бе подкрепено от стотици българи у нас и в чужбина. Но заради ограниченията от пандемията едва сега можем публично да връчим награда", обяви адв. Станев, изтъквайки че "съвременната българска свобода минава и през изследванията на Янко Гочев". 

yanko_gochev_nagrada_1.jpg

Историкът изрази своята благодарност и изтъкна, че приема отличаването като будител на годината като оценка за неговата дейност като изследовател, но посвещава награда в памет на своя баща, който е починал само преди дни и винаги се е гордеел с него. 

Поздравителен адрес бе прочетен от името на евродепутата Андрей Ковачев, който изрази съжаление, че по не зависими от него причини не е успял да присъства на събитието. В него той дава висока оценка за изследователската работа на Янко Гочев и посочва, че България има нужда точно от такива учени, които да представят обективно и безпристрастно българската история, без манипулации и митове.  

Награждаването на Янко Гочев бе съпътствано и от представянето на едно уникално издание – изследването на Ганчо Ценов „Русия и завоевателните стремежи на сърбите“.  Книгата е издадена през 1915 г., а тази година е преиздадена със средства от дарения, като предговорът към нея е написан от Янко Гочев.  

yanko_gochev_nagrada_2.jpg

Адвокат Янко Гочев е роден в гр. Първомай. През 1996 г. завършва специалността "История и география" в Историческия факултет на ВТУ "Св. Кирил и Методий". През 2005 г. завършва специалността "Право" на Правно-историческия факултет на ЮЗУ "Н. Рилски". Историята остава голямата му любов, интересите му са насочени към българската военна история и дипломация и международните отношения.

Историкът е автор на уникалното изследване „Руската империя срещу България“, от 3 части. След "Косовската операция през 1915 г." този труд е първият строго научен опит за изясняване на отношенията между Руската империя и българския народ в периода 1455-1918 г. Използвани са автентични български документи, много шокиращи руски (Архив на външната политика на Руската империя, Държавния архив на Руската федерация и други), както и сборници с документи за международните отношения и за политиката на Русия, ("Окупационния фонд за създаване на Руско-Дунавска област", "Авантюрите на руския царизъм в България" и др.). Безспорен е неговият принос за разкриване на руската политика и връзката и с обесването на Васил Левски, както и за реабилитиране името на ген. Иван Колев като героя на Добруджа, спасил земите ни от руски апетити и разбил войската им.