УЕФА разследва Черна гора за расизъм

Повод за намесата е поведението на черногорската публика на мача с Англия

Расистки прояви на черногорските фенове в мача с Англия може да донесат сериозни главоболия на националния отбор. Група привърженици обиждаха на няколко пъти част от тъмнокожите звезди на Трите лъва.

"Играчи на Англия станаха жертва на примитивни маймунски звуци", пишат медиите на Острова. Особено отчетливо обидните скандирания се чуват в края на срещата, когато Дани Роуз получава жълт картон. Британците са подали официално оплакване до УЕФА и от евроцентралата обявиха, че разследват случая.Дисциплинарната комисия ще се произнесе на 16 май. Минималното наказание при доказан расизъм е затваряне на част от сектор, но по всяка вероятност санкциите за Черна гора ще бъдат по-тежки. Освен обидните скандирания фенове на домакините хвърляха и предмети по футболисти на Англия. Запалка за малко да уцели Рахийм Стърлинг в края на мача. Не е изключено да се стигне дори до двубой на празни трибуни или отнемане на точки, за каквото призоваха от Острова.

"Срамно е. Вече сме 2019 година, а още си говорим за такива работи", каза Стърлинг след мача. Той дръпна двете си уши, след като вкара петия гол в мача: "Това е най-добрият начин да смълчиш расистите", написа крилото в социалните мрежи.

"Случилото се е много тъжно. Искам да се наслаждаваме на футбола навсякъде, където играем. Не желая моите момчета да си тръгват с емоционални белези от гостувания", каза селекционерът Гарет Саутгейт.

От Черна гора отричаха като партизани на разпит за расистки скандирания - селекционерът Тумбакович заяви, че не е чул маймунски звуци, а пресаташето на националния тим отклоняваше въпросите, свързани с темата.