Украина призова Грузия да ѝ предаде Саакашвили

Киев се обръща към чуждестранните правителства и международните организации

Михаил Саакашвили

Михаил Саакашвили

Министерството на външните работи на Украйна изрази категоричен протест срещу нехуманното отношение в грузинския затвор към експрезидента на Грузия Михаил Саакашвили, който е с украинско гражданство, предаде Униан с позоваване на официално съобщение на министерството.

"В духа на най-лошите традиции на съветския НКВД грузинската власт прилага психологическо и физическо насилие срещу Михаил Саакашвили, отказва му необходимата спешна медицинска помощ, като съзнателно създава непосредствена заплаха за живота му. Грубото нарушаване на правата на човека по отношение на украински гражданин, което е в противоречие с декларирания стремеж на Тбилиси към членство в ЕС, показва влошаване на състоянието на демокрацията в Грузия." – се казва в документа.

Украинското външно министерство призовава грузинските власти незабавно да прекратят издевателствата над Саакашвили и да го предадат на Украйна.

Украинската страна се обръща към чуждестранните правителства и международните организации да се обявят публично в защита на украинския гражданин и бивш президент на Грузия, чийто живот е застрашен заради политическите репресии от страна на грузинските власти.

Превод Faktor.bg