Украинска българка отговори на хулите на вожда на "Възраждане"

Кога представителите на властта ще се изправят срещу беззаконието с депутатски имунитет?, попита Тетяна Станиева

Тетяна Станиева, снимка: Украински вести

Тетяна Станиева, снимка: Украински вести

Вчера лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, известен още с прозвището Копейкин написа провокативен текст на страницата си във Фейсбук, в който хули украинците, наричайки ги "нагли нацисти", обяви, че всички украински бежанци трябва да бъдат прогонени от България и поиска автономия на Южна Бесарабия.

На скандалния пост на Копейкин реагира украинската българка Тетяна Станиева, известна със своето творчество като сценарист и режисьор на документални филми за българите от Одеска област и организатор на етнографски фестивали както в Украйна, така и в България и страните от Западна Европа.

Ето и отговорът на Таня Станиева, публикуван от Украински вести:

“Първо, напомням на Коста Копейкин, че такива крайни нацистки партии като неговата не получиха нито един процент на изборите в Украйна и такива партии на власт никога нямало.

Второ, още веднъж напомням, че точно България е тази, която дискриминира украинските българи с такова отношение, а не Украйна, която им е дом и убежище повече от 200 години. И те сега бягат от Украйна не заради уж дискриминация или бедност, а заради войната, донесена от Русия. Не ме питайте сетне на ефирите, защо във филма си (“Д/Ф “Місце сили”/“Място на силата”) наричам такова място именно Украйна, а не България.

Трето, да уточня, не Копейкин е приел украинците, не той им е дал закрила и подслон, и не е под неговата юрисдикция да ги гони, а законът на България, който Копейкин трябва да спазва, защитава бежанците.

Четвърто, напомням, че не украинските бежанци получиха черен печат от службата за сигурност на България и не те са признати за врагове на България и не те призовават за независимост на югоизточната част на България със столицата в Хасково. Сепаративната политика е политика на фашизма и рашизма, с който ние се борим.

И пак напомням, че не неговите лични милиони са похарчени за “закрилата”, дори не и българските, а европейски пари, които са дадени на българските хотелиери, а не на украинците лично, т.е., бежанците са добри пари за българския туристически бизнес. Тоест парите, които Европа дава, подкрепят българската икономика, и всичко това е в името на украинските бежанци. С една дума, на всички е изгодно. Премълчавам това, че по-голямата част от украинските временни преселници са добра работна сила, която също допринася за българската икономика със собствените си спечелени средства.

И накрая искам да попитам, има ли прокуратура в България?

Кога представителите на властта ще се изправят срещу беззаконието с депутатски имунитет?

И медиите още дълго ли няма обръщат внимание на това бясно куче, и ще продължават да му дават ефира си?

Помните ли, кой обикновено най-силно крещи “ловете нацистите!”? Точно така, самият нацист!

Колкото по-скоро България се отърве от един отявлен фашист и нацист, толкова по-добре е за нея и народа й, който се развива по европейски, демократичен, западен път. Нали така?”