Украински бизнесмени се обогатявали за сметка на въоръжените сили

Украинското МО разкрило корупционни схеми при реализирането на обществени поръчки

Рустем Умеров

Рустем Умеров

Украинското министерство на отбраната, в сътрудничество със силите на реда и Агенциите за борба с корупцията, е разкрило незаконни дейности на десетина бизнесмени, които са се обогатявали за сметка на въоръжените сили. Чрез съвместните усилия само през тази година са спасени над 16 милиарда гривни (680 милиона лева - бел. ред.) в обществени поръчки, съобщи украинският министър на отбраната в статия за „Форбс-Украйна“, предаде Укринформ.

„Създадохме две отделни организации за възлагане на обществени поръчки: Държавният логистичен оператор и Агенцията за отбранителни поръчки. Проведохме задълбочено прочистване на системата на Министерството на отбраната. В сътрудничество със специализираните сили на реда и агенциите за борба с корупцията разкрихме десетина търговци, които се обогатяваха за сметка на въоръжените сили. Само тази година спасихме над 16 милиарда гривни в обществени поръчки. Създадохме верига в Държавния логистичен оператор, която позволява постоянно наблюдение на логистиката и доставките, следене на доставчиците и справяне с риска от корупция“, коментира Рустем Умеров, пише БТА, позовавайки се Укринформ.

По-рано този месец Държавният логистичен оператор представи иновативна информационна система за направление на доставките за Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Новата система ще ускори четири пъти обработката на плащанията за доставчиците на продоволствия за ВСУ.