Украински министър: Печалбата от замразени руски активи е „почти нищо“, за да спечелим войната

ЕС одобри план за използване на печалбите на стойност между 2,5 и 3 милиарда евро годишно за закупуване на оръжия за Украйна

Годишният пакет от 3 милиарда евро, събрани от печалби от замразени руски активи, е „почти нищо“ в контекста на военните нужди на Украйна, каза министърът на правосъдието Денис Малюска пред POLITICO.

В сряда ЕС одобри план за използване на печалбите, генерирани от инвестиране на замразени руски активи в Европа на стойност между 2,5 и 3 милиарда евро годишно за закупуване на оръжия за Украйна. Въпреки това украинският министърът на правосъдието на страната беше критичен относно това докъде могат да стигнат тези средства. „Ако говорим за нуждите на Украйна и нуждите на войната, военна и невоенна, 3 милиарда евро всъщност са почти нищо. Имаме нужда от стотици милиарди, за да спечелим войната“, каза Малюска пред POLITICO на G7 среща на министрите на правосъдието във Венеция в четвъртък. „Това е добра първа стъпка“, каза той.

Откакто Москва започна пълномащабното си нахлуване в Украйна през февруари 2022 г., ЕС замрази над 200 милиарда евро руски държавни активи, за да помогне на Киев. „Украинското правителство наистина би искало да получи пълна конфискация [на руски активи] и наистина вярва, че това е законно и това е единственият подход, който ще бъде решаващ по отношение на разрешаването на войната [с Русия]“, добави той.

През февруари лидерите на ЕС се споразумяха за допълнителен пакет от 50 милиарда евро за Украйна в рамките на бюджета на блока, като председателят на Европейския съвет Шарл Мишел каза: „Тези средства осигуряват стабилно, дългосрочно, предвидимо финансиране за Украйна“.