Украински защитници разкриват как са успели да потопят крайцера "Москва"

снимка: BgOnair

снимка: BgOnair

На 13 април украинските защитници успяха да ударят с украинска ракета "Нептун" руския крайцер "Москва" - флагман на руския флот.

В статия на "Украинская правда" се казва, че в този ден крайцерът неочаквано навлязъл в зоната, обект на поразяване от страна на ВСУ, когато е бил засечен от украинските защитници.

По това време на руската инвазия Украйна не разполага с такива радари, които да позволяват да бъдат засечени обекти на голямо растояние, а крайцерът "Москва" се е намирал на 120 километра от брега. Нормалният радар не улавя цели от такъв диапазон, но този ден ситуацията се оказва различна.

„Над морето имаше плътни облаци, сигналът от радара се отразяваше от тях към повърхността на водата, а от водата обратно към облаците - и в един такъв коридор радарът неочаквано достига крайцера "Москва", разказват запознати източници.

По думите им около 16 часа операторът на комплекса "Нептун" получил неочаквани данни за масивен обект на 120 километра, а военните го идентифицирали - крайцера "Москва". Във военните среди разказват, че украинските защитници по-рано са виждали и записвали „Москва“ с помощта на сателити, но никога не са могли да достигнат до него. Това опровергава версиите на западни медии, че координатите на "Москва" може би са били получени от Европейския център на НАТО или от американския разузнавателен самолет "P-8 Poseidon".

Веднага след като станало ясно, че крайцерът „Москва“ може да бъде поразен, по него са изстреляни две ракети "Нептун". Това историческо поразяване на флагмана на руския флот е заснето на снимка.

Изданието посочва също, че по това време  руснаците са били толкова уверени, че са недосегаеми за украинските сили, че дори не са задействали системите си за противовъздушна отбрана. Ситуацията е била толкова сериозна, че дори са се отказали да пратят дроновете „Байрактар“ поради заплаха, че могат да бъдат свалени. Изпратените по-късно 4 кораба, които да извършат спасителна операция, пък са били възпрепятствани от внезапна буря.

Когато украинските защитници разбрали, че от Крим за "Москва" е пристигнал влекач, станало ясно, че ситуацията с крайцера е много критична.

Превод: Faktor.bg