Въпреки нечии "притеснения", украинският митрополит Епифаний присъсътва на опелото за патриарх Неофит

Той е заедно с Вселенския патриарх Вартоломей

Посланиците на Украйна и Русия са на опелото в "Св. Александър Невски". Снимка: БГНЕС

Посланиците на Украйна и Русия са на опелото в "Св. Александър Невски". Снимка: БГНЕС

Присъствието на представляващия украинската православната църква митрополит Епифаний на опелото и погребението на патриарх Неофит предизвика спорове дали е редно да бъде допускан. Той пристигна заедно с Вселенския патриарх Вартоломей. Украинската православна църква има томос от Вселенския патриарх, но не е призната от останалите православни църкви, включително българската. Заради това се появиха дори политически нападки, че Епифаний не трябва да бъде допускан.

Притеснения от присъствието му изразиха и митрополити от Синода.

Въпросът повдигна още в петък вечерта в предаването "Панорама" по БНТ Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Според него има възможност присъствието митрополит Епифаний, представляващ украинската православната църква, на опелото на патриарх Неофит, да смути определени хора. 

Митрополит Йоан обясни, че всеки е добре дошъл, но когато става въпрос за канонически статут и дадената църквата не се е произнесла по този въпрос, трябва да се внимава.

Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний пък заяви, че няма нищо притеснително в присъствието на представител на Украинската православна църква на опелото. Обясни в предаването "Денят започва с Георги Любенов", че Епифаний няма да вземе участие в церемонията, тъй като Българската православна църква все още не е признала автокефалията на Украинската православна църква.

Днес е вторият ден на национален траур в памет на патриарх Неофит. По решение на Светия синод в 9:30 ч. днес в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски" започна светата заупокойна литургия за Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Литургията е предстоявана от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, сега наместник-председател на Светия синод.