Украинският премиер: Воюваме по правилата на НАТО, ще ни трябва време, за да си върнем всички територии

Контранастъплението ще ни отнеме време, но съм оптимист за развръзката на войната

Денис Шмигал

Денис Шмигал

Украинският премиер Денис Шмигал предупреди днес, че контранастъплението на украинската армия срещу руските сили "ще отнеме време", но каза, че е оптимист за нейния успех, предаде Франс прес.

"Ще проведем интелигентни настъпателни операции и поради тази причина (контраофанзивата) ще отнеме време", каза Шмигал на пресконференция в Лондон, където се провежда международна конференция за възстановяването на Украйна.

"Контраофанзивата се състои от много военни операции, някои от които са нападателни, а други - отбранителни", обясни той и добави, че "за съжаление, по време на нашата подготовка за тази контраофанзива, руснаците също се подготвиха".

"Има толкова много минни полета, че това много забавя напредъка на войските" ни, посочи украинският премиер.

"Воюваме по правилата на НАТО", изтъкна Шмигал. Той увери, че украинската армия не е изоставила "нито един войник" на бойното поле, за разлика от руските въоръжени сили, които "не броят човешките жертви".

"Аз съм твърд оптимист за освобождаването на нашите територии, окупирани от руснаците", каза премиерът на Украйна.

Шмигал от вчера е в Лондон, за да убеди държавни и частни чуждестранни инвеститори да допринесат за възстановяването на Украйна.

Попитан за перспективата Украйна да се присъедини към НАТО, Шмигал каза, че очаква "конкретни стъпки" от страните членки на алианса на следващата среща на върха в Литва другия месец.

"Очакваме, че по време на срещата във Вилнюс съюзниците ще бъдат много конкретни по отношение на условията, на крайните срокове, в своите послания", заяви украинският премиер.

"Ние воюваме... според стандартите на НАТО. Нашата армия е обучена в страни от НАТО, така че украинската армия е напълно готова по отношение на военните стандарти на пакта", отбеляза Шмигал, цитиран от Offnews.bg.