ГРУ на Украйна: Окупаторите вече използват системно на фронта "Starlink"

Това не са единични случаи, явлението започва да придобива системен характер, смята Андрей Юсов

Главното разузнавателно управление (ГРУ) към украинското Министерство на отбраната потвърди, че руските вражески сили са започнали да използват терминали "Starlink" в окупираните територии на Украйна.

Представителят на ГРУ Андрей Юсов в коментар за РБК-Украйна казва, че това не са единични случаи, че явлението започва да придобива системен характер.

"Има вече регистрирани случаи, при които  руските окупатори използват тези устройства. Това започва да става системно", подчертава Юсов.

Онзи ден украински военни написаха в социалната мрежа „X“, че Руската федерация е започнала да използва системи "Starlink" на фронта. Преди това бяха изолирани случаи, но сега те са станали вече масови.

Американският военен портал „Defense One“ потвърди тази новина, като посочва, че Руската федерация закупува тези терминали от трети страни. Самата компания наскоро обяви, че не извършва бизнес в Руската федерация и работата на Starlink на руска територия просто е блокирана. Въпреки това Москва може поне да използва тези системи на украинска територия, коментира Браян Кларк, старши сътрудник в института „Хъдсън“.

А как става това - Русия може просто да предостави фалшив GPS сигнал на терминала Starlink, за да го накара да мисли, че потребителят е на територия, контролирана от Украйна.

Припомняме, че терминалите на Starlink станаха част от критичната инфраструктура на Украйна. Благодарение на тях украинците остават свързани на места, където обичайната мрежа не работи по време на прекъсване на електрозахранването.

В момента Украйна се счита за една от страните с най-голям брой терминали Starlink. От началото на войната, страната е получила повече от 22 000 терминала по инициатива на Министерството на цифровата трансформация на Украйна.

А през декември беше съобщено, че компанията на Илон Мъск се е съгласила да достави на Украйна още няколко хиляди терминала за сателитен интернет Starlink, за да осигурят интернет в полеви условия.

Превод: Faktor.bg