Украинците излязоха отново на Майдана под лозунга „Не на капитулацията“

В неделя в Украйна се проведоха най-масовите протести след времето на Евромайдана. На площадите на над 30 града в страната излязоха уккраинци, под лозунга „Не на капитулацията“ срещу подписването на формулата Щайнмайер, изтеглянето на украинските войски от укрепената линия, и решенията на новоизбраната власт, които могат да доведат до поражението на Украйна във войната с Русия.

На 1 октомври украинската страна в Тристранната контактна група подписа документ, приемащ т.нар. „формула на Щайнмайер“ за регулиране на конфликта в Донбас. Беше обявено и за изтеглянето на украинските войски от линията на съприкосновение, което ще остави редица населени пунктове и укрепените защитни съоръжения на украинската армия в сивата зона, и на практика под контрола на хибридната руско-терористична армия. Подписването на документа и неадекватните обяснения от страна на отговорните власти предизвика стихийни протести още същата вечер в Киев, Лвив, Харкив и други градове. На 2 октомври се проведоха нови акции, syob]awa 

За 6 октомври украинците обявиха провеждането на Вечѐ (славянско народно събрание) под надслова „Не на капитулацията“, за да демонстрират пред властта единността на патриотичните сили по отношение на защитата на суверенитета на украинската държава. На площада на Независимостта в Киев се събраха над 10 000 човека, без партийни знамена, със съвършено различни политически пристрастия, ветерани от АТО, доброволци, активни украински граждани. Акцията беше консолидирана и повдигна ултиматум към властите – ако те не преразгледат позицията си и продължават да вземат капитулационни решения, на 14 октомври, когато се отбелязва Денят на защитника на Украйна, протестите ще бъдат още по-масови.