Украйна е получила оръжия и боеприпаси за контранастъплението за над 30 млрд. долара

ВСУ ще трябва да проведат сложна комбинирана операция без превъзходство във въздуха, което е много трудно

Въоръжените сили на Украйна са получили оръжия и боеприпаси на стойност над 30 милиарда евро, което е повече от годишното харчене за отбрана на повечето страни от НАТО, с изключение на САЩ. Въпреки това, не е ясно дали тези средства ще бъдат достатъчни за предстоящата контраофанзива на страната, пише "Фокус", цитирайки  Bloomberg.

За да успее в тази операция, Украйна ще трябва да проведе сложна комбинирана операция без превъзходство във въздуха, което е много трудно. Това ще изисква координиране на пехота, бронирани машини, сапьори и противовъздушна отбрана, за да се увеличи максимално въздействието на повече от 200 танка, 300 бойни машини на пехотата и други оръжия, получени от декември миналата година насам.

Въпреки тези подготовки, украинските командири все пак призовават за увеличаване на броя на оръжията от Запада, включително за противовъздушна отбрана и ракети с голям обсег. Военните анализатори смятат, че успехът на украинските ВСУ ще зависи не само от наличието на оръжия, но и от обучението, разузнаването и способността за противодействие на руската авиация.

Ако Украйна успее да постигне само незначителни успехи в контраофанзивата си, това може да доведе до нова задънена улица и засилен натиск върху Киев да се откаже от окупираните територии като част от споразумението за прекратяване на огъня.

По-рано днес украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че контранастъплението се отлага, защото на ВСУ са нужни още оръжия и боеприпаси.