Украйна идентифицира мъртвите руснаци, използва американска технология за разпознаване на лица

Украйна използва  специална технология за "разпознаване на лица", за да идентифицира телата на руски войници. Целта е  да  бъдат информирани семействата на жертвите за смъртта им, каза вицепремиерът Михайло Федоров пред Ройтерс.

Федоров твърди, че Украйна използва софтуер "Clear View AI", разработен от американска компания, базирана в Ню Йорк, за идентифициране на загиналите руски войници. Системата търси съвпадение на изображението на лицето с изображенията в социалните мрежи. Той посочи, че след като се установи кои са семействата на загиналите, с тях ще се свържат украинските власти, за да се вземат необходимите мерки за прибиране на телата.

„В знак на признателност към майките на войниците, информацията се разпространява чрез социалните мрежи, за да се информират поне семействата, че са загубили синовете си, и след това да им се даде възможност да дойдат да вземат телата им“, каза Федоров.

Той не разкри какъв е броят на телата, идентифицирани чрез технологията за разпознаване на лица, като отбеляза, че е бил идентифициран висок процент от труповете. Противниците на използването на технологията за разпознаване на лица разкритикуваха възможността за погрешна идентификация на войниците. Clear View, разработил софтуера е изправен пред дело във федерален съд на САЩ в Чикаго, заведено от потребителите по силата на Закона за поверителност на информацията на Илинойс. Текущото дело се отнася до това дали колекцията от изображения на компанията от интернет нарушава закона за поверителност.

Clear View твърди, че действията им са законосъобразни и съгласуването на лицевото разпознаване с помощта на софтуера им трябва да бъде първата стъпка в разследванията. Clear View посочва, че предоставя услугите си безплатно на Украйна, тъй като търсачката му включва повече от два милиарда изображения от известни руски социални мрежи. Украинското министерство на вътрешните работи контролира специален канал чрез Telegram, който публикува снимки на неидентифицирани руски войници, призовавайки техните роднини да ги разпознаят, за да поискат телата им. За целта е необходимо роднините да подадат онлайн формуляр. Украинските военни казват, че около 15 000 руски войници са били убити след руската инвазия, която започна на 24 февруари.