Украйна награди председателя на СОС Георги Георгиев с орден "За заслуги"

Георги Георгиев

Георги Георгиев

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и депутатът в Народното събрание Манол Пейков са  наградени с украински държавен орден “За заслуги” III степен. Новината съобщава на сайта си Украинското посолство в София.

В съобщението се посочва, че „пан Георги и пан Манол имат значителен личен принос за развитие на междудържавното сътрудничество, подкрепят държавния суверенитет и териториалната цялост на Украйна и популяризират украинската кауза в света“.

Пред “УВести” Олена Коцева – председател на Сдружението на украинските организации в България “Мати Украйна”, сподели, че Георги Георгиев е бил пръв, който се е притекъл на помощ на нашата диаспора в София и съдействал за предоставяне на помещение и организиране на бежански център на “Царибродска”, 136-142. Той е един от първите им дарители, неговите Колеги-юристи са предоставяли правна помощ на украински бежанци. По негова инициатива столичният общински съвет е взел решение една от улиците в София да се нарича “Герои на Украйна” (близо на руското посолство) и украинското знаме да рее на сградата на общината. 

“В началото на войната пан Георги със свои средства е наемал автобуси, за да превозят нашите бежанци за България, – подчерта Олена Коцева. – Щастлива съм, че го познавам, с него се работи много добре – голям късмет е, че именно такъв човек се е оказал начело на столичната община в този преломен за Украйна момент!”

Манол Пейков също е голям приятел на Украйна. Той е организатор на едни от най-щедрите дарения за Украйна, по-специално, за украинските българи в Одеска област.