Украйна обезвреди диверсионна група, планирала да свали самолет над Русия или Беларус

Неин ръководител е руснак, който е участвал в терористични атаки в Одеска област

Украинските спецслужби обезвредиха диверсионна група, която е подготвяла терористичен акт срещу граждански самолет, който да бъде свален над територията Русия или на Беларус с цел Украйна да бъде обвинена за атака срещу цивилни.  

„Службата за сигурност на Украйна (СБУ) проведе многоетапна спецоперация, при която неутрализира дълбоко законспирирана диверсионно-разузнавателна група на врага. Агенти от генералния щаб на въоръжените сили на Русия са подготвяли терористичен акт – планирали са да свалят пътнически самолет над територията на Русия или Беларус.“ – се казва в съобщение на СБУ, цитирано от Укринформ.

Москва е смятала да обвини за терористичния акт Украйна и нейните партньори.

За да свалят граждански самолет, заговорниците са планирали обстрел то преносим зенитно-ракетен комплекс Stinger. Отделно е била  сформирана група, на която е възложено да похити такъв ракетен комплекс. Диверсионната група е включвала двама души с двойно гражданство и вербуван от тях съзаклятник. Дейността й се е координирала от руснака Александър Тютерев, който е кадрови служител на главното управление на генералния щаб на руските въоръжени сили – той е имал позивна „Морпех“. По-рано той е участвал в серия от терористични актове в Одеска област.

По задание на Тютерев вражеските агенти са се опитвали да установят връзки с представители на украинската армия, представяйки се за патриотично настроени доброволци. За да създадат доверие към себе си, те са предали на украинските военни достоверна информация за позиции и придвижване на окупационни подразделения на чеченските формирования, известни като „кадыровци“.

Руската агентура е планирала впоследствие да използва създадените контакти, за да похити ракетен комплекс Stinger и да го предаде на окупаторите.

Съобщава се, че са задържани всички участници в диверсионната група.  

Превод Faktor.bg