Украйна обезвреди група агенти на ФСБ, готвели удари срещу украинските железници

Разузнавали гарите, където се разтоварват въоръжения за ВСУ

Снимка:  Служба безпеки України - ssu.gov

Снимка: Служба безпеки України - ssu.gov

Контраразузнаването към Службата аз сигурност на Украйна е неутрализирало широка агентурна мрежа на Федералната служба за сигурност на Русия, след мащабна спецоперация в Харковска и в Донецка област. В състава на групата са идентифицирани осем местни жители.

Четирима от тях са задържани, други четирима се намират на територията на Русия.

Посочва се, че един от членовете на мрежата е използвал като прикритие статута си на помощник на действащ украински депутат, както и журналистическа карта.

Злосторниците са събирали разузнавателни данни за местата на базиране и за придвижването на украинските Сили за отбрана на територията на регионите.

"Врагът е отделял специално внимание на маршрутите за придвижване на военните ешелони и разположението на железопътните гари, където се разтоварват въоръжения за украинската армия. Агентите са събирали и информация за локациите на складовете с боеприпаси, огневите позиции, пропускателните пунктове и фортификационните  съоръжения на украинските войски в районите около източния фронт и в Днепропетровска област." – поясняват от пресслужбата.

По време на временната окупация на Изюм и Балаклея членове на мрежата са подбирали кандидати за местните окупационни администрации.

По данни на следствието, агентурната мрежа е била сформирана от двама кадрови служители на ФСБ преди началото на пълномащабната инвазия. В състава й е имало агент, завербуван от почетния консул на Русия в Харков.

Превод Faktor.bg