Украйна поиска от съда на ООН мерки срещу незаконните руски референдуми

Русия грубо нарушава предходно решение на съда

Дмитро Кулеба

Дмитро Кулеба

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба съобщи, че Киев е уведомил Международния съд на ООН и е поискал от него да предприеме мерки във връзка с незаконните референдуми за анексиране на  Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област от Русия и подписването на съответните споразумения в Москва.

„Украйна официално уведоми Международния съд, че тази стъпка грубо нарушава правно обвързващото решение (на Международния съд) относно временните мерки от 16 март. Ние призоваваме съдът да разгледа делото по същество в най-кратък срок.“ - коментира Кулеба на страницата си в Twitter.

На 16 март Международният съд постанови, че Русия трябва незабавно да спре военните действия в Украйна. На 26 февруари Киев заведе дело срещу Руската федерация в Международния съд относно тълкуването, прилагането и изпълнението на Конвенцията от 1948 г. за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид. В заведения иск Украйна отхвърли обвиненията, че в Донбас е имало геноцид, което Русия използваше като претекст да признае ДНР и ЛНР и да започне пълномащабна война на 24 февруари 2022 г.

В тази връзка украинската страна поиска от съда да признае, че Русия няма правни основания за действия на територията на Украйна и срещу нея, а също да въведе временни мерки за срока на съдебното производство, за да предотврати изостряне на конфликта. /БГНЕС