Украйна получи нов транш макрофинансова помощ от ЕС в размер на 1,5 млрд. евро

Очаква се още два транша да бъдат изплатени до края на 2023 г

Украйна получи деветия транш от 1,5 млрд. евро като част от мащабната макрофинансова помощ от ЕС за 2023 г.

През 2023 г. държавният бюджет на Украйна вече е получил 15 милиарда евро под формата на облекчени заеми. Настоящата програма предвижда финансиране в общ размер до 18 млрд. евро през 2023 г.

Помощта се предоставя при безпрецедентно облекчени условия и е насочена към финансиране на приоритетни разходи на държавния бюджет на Украйна. Заемът е с падеж от 35 години и ЕС ще покрие лихвите и други такси за обслужване на заема вместо Украйна.

„Европейският съюз е ключов партньор на Украйна. От началото на пълномащабната война Украйна получи 22,2 милиарда евро пряка бюджетна подкрепа от ЕС. Благодарен съм на моите колеги от ЕС за тяхното лидерство в подкрепата на Украйна и навременна финансова помощ, която помага на правителството на Украйна да осигури стабилно и пълно финансиране на разходите на държавния бюджет и да поддържа гладкото функциониране на финансовата система“, каза министърът на финансите на Украйна Сергей Марченко.

Очаква се още два транша да бъдат изплатени по тази програма до края на 2023 г., като се вземе предвид нивото на съответствие на Украйна с условията на структурната политика, договорени от страните.