Украински морски дронове потопиха два руски десантни катера до Крим

Корабите са били с екипаж и натоварени с бронирани превозни средства

Снимка: Головне управління розвідки МО України/Главно управление на разузнаването към Министерството на отбраната на Украйна

Снимка: Головне управління розвідки МО України/Главно управление на разузнаването към Министерството на отбраната на Украйна

Украински военноморски дронове атакуваха и потопиха два скоростни руски десантни катера до Кримския полуостров, съобщи в петък военното разузнаване на Украйна, цитирано от Ройтерс и БНР.

Засега няма коментар от страна на Русия, която окупира полуострова през 2014 г. и чийто черноморски флот е със седалище в кримския град Севастопол.

В първоначалното съобщение на украинското военното разузнаване се посочва, че двата малки руски кораба-амфибии са били поразени през нощта.

Атаката срещу двата кораба е била извършена в залива Вузка, на западната страна на полуострова. Единият десантен кораб е идентифициран като прователен съд от клас "Акула", а другият - от клас "Серна".

"Резултатите от разузнаването, извършено на 10 ноември 2023 г. близо до залива Вузка във временно окупирания Крим, показват, че след нападение от военноморски дронове са унищожени два малки руски десантни кораба“, се казва в съобщението, в което се допълва: "В резултат на атаката и двата кораба потънаха на дъното, "Акулата" веднага, а "Серна" след опити да бъде спасен."

Украинските военни казаха още, че корабите са били с екипаж и натоварени с бронирани превозни средства.

От Киев напомнят, че някои кораби на руския флот са се преместили от Севастопол след неотдавнашните украински атаки.

В последните бойни съобщения от руска страна агенция РИА цитира руското министерство на отбраната, че противовъздушна отбрана е свалила два украински дрона над Крим и един над района на Тула южно от Москва рано в петък. Ройтерс не може да провери тази информация.

Междувременно украински официални лица съобщиха, че руска артилерийска стрелба и атаки с дронове са убили трима души и са повредили инфраструктура, електропроводи и газопровод в областите Днепропетровск и Херсон.

По време на опитите да завладее град Авдеевка в Донецка област, Русия е загубила над 100 танка, 250 бронирани машини, около 50 артилерийски системи и 7 самолета Су-25. Това съобщи главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни. Загубите в жива сила на руснаците са около 10 000, посочва още Залужни.