Украйна: Предприятия на Дерипаска са доставяли в Русия компоненти за ракети

Конкретно се посочва предприятие в Сумска област, притежавано от офшорна компания

Олег Дерипаска

Олег Дерипаска

Държавното бюро за разследване на Украйна е установило, че украински предприятия, принадлежащи на руския олигарх Олег Дерипаска, са доставяли в Русия компоненти за ракетостроене, съобщи Гордон.

По данни на следствието, дружеството с ограничена отговорност "Глуховский карьер" незаконно е осигурявало материали на руската военна промишленост.

В хода на досъдебното разследване за злоупотреба със служебно положение на държавни чиновници е установено, че предприятието – собственост на офшорна компания на руския олигарх, е добивало незаконно висококачествен кварцит, силиций и други минерали в украинската Сумска област.

Продукцията е изнасяна незаконно в Русия. По оперативна информация, силицият може да е бил използван от държавата агресор за строителството на ракети, използвани за атаки срещу украински мирни  градове.

Въз основа на събраните материали през април 2022 г. съдът в Украйна арестува собственост на Дерипаска. На 16 февруари тази година беше съобщено, че Върховният антикорупционен съд на Украйна е национализирал, наред с други предприятия на руския олигарх,  "Глуховский карьер" и Николаевския глиноземен завод.

 Превод Faktor.bg