Украйна представи камуфлажно наметало, което прави нейните войници невидими за руските термокамери

Новият материал е създаден в рамките на инициативата Brave1

Министърът на цифровата трансформация на Украйна Михаил Фьодоров (@FedorovMykhailo) представи днес камуфлажна пелерина, изработена от специален топлонепропусклив материал, който ще помогне на украинските снайперисти и войници за специални операции да не бъдат разпознавани в тъмното от руските термокамери, съобщава испанската информационна агенция EFE, цитирана от El Mundo.

„Дизайнът е компактен и лек, тежи до 2,5 килограма“, написа Фьодоров в профила си в Telegram (@FedorovMykhailo), където публикува и видео, показващо как затруднява топлинните камери да идентифицират военните, които са покрити с този материал .

Това облекло, което вече може да започне да се използва от украинските военни, също е водоустойчиво, предпазва от влага, от сняг, а също и от високи температури и не е запалимо.

Новият материал е създаден в рамките на инициативата Brave1, стартирана от украинското правителство за насърчаване на иновациите в сектора на отбраната и улесняване на сътрудничеството между публичния и частния сектор.

Вижте демонстрацията на камуфлажното наметали на: https://t.me/zedigital/3703?single.

kamuflaj.JPG